Follow us

Παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών

Παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών

Υλικά

Υλικά

500 γρ. πένες

2 φλ. + 1 φλ.  φρυγανιά τριμμένη

300 γρ. βρασμένα ρεβίθια

3  μέτρια καρότα σε κυβάκια

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ. ντομάτες περασμένες στον τρίφτη 

1 φλ. + 3 κ.σ  ελαιόλαδο

1 κ.σ. μπούκοβο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. πένες ολικής αλέσεως (ή απλές)

Για τη μπεσαμέλ:

1.200 ml νερό

1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά

1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη

1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο

1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο

1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά

2 καρότα μεγάλα ολόκληρα

1 γερή πρέζα ρίγανη

1 κ.σ. γεμάτη αλάτι

5 κόκκοι πιπέρι

12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Προαιρετικά:  1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).

Εκτέλεση

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε την ντομάτα και το αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει η ντομάτα λίγο τα υγρά της.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό και το μπούκοβο και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια.

Ανακατεύουμε δοκιμάζουμε το αλάτι και μεταφέρουμε στο ταψάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα σουρώνουμε.

Αφήνουμε το ζουμί κατά μέρος.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.

Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιάνει, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών αν χρησιμοποιούμε και τους ρίχνουμε σιγά –σιγά στη σάλτσα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη.

Σε αυτό στο στάδιο, προσθέτουμε και το κύμινο και το τυρί αν θέλουμε.

Ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι φρυγανιά.

Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ ελαιόλαδο.Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μην διαλυθεί.

Α.Τ

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.