Υλικά
200 γρ. ρεβίθιαΥλικά
100 γμ. πράσινα ξερά μπιζέλια
½ φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
Από 1 πρέζα μαύρο τριμμένο πιπέρι , κανέλλα, ξερό τζίντζερ, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο
4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1 φλ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κους κους
300 γρ. κους κους στιγμής
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. μέντα ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
Για τη σάλτσα ταχίνι
250 γρ. ταχίνι (απλό ή ολικής)
150 ml χυμό λεμονιού σουρωμένο
2 σκ. σκόρδο λυωμένες
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα ντοματάκια.
Ετοιμάζουμε τα φαλάφελ: μουσκεύουμε από την προηγουμένη ημέρα τα ρεβίθια και τα μπιζέλια στο νερό.
Την επομένη ημέρα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν λεπτοτριμμένο ψίχουλα.
Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μπαχαρικά, αλάτι, μαϊντανό, κόλιανδρο, σκόρδο, κρεμμύδι, μπέικινγκ πάουντερ).
Ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά και αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο –λίγο νερό.
Το αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στη 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχίνι: χτυπάμε σε μπολ το λιωμένο σκόρδο με το αλάτι και το πιπερι καγιέν μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Προσθέτουμε το ταχίνι λίγο –λίγο ανακατεύοντας με πιρούνι και ρίχνουμε κατόπιν λίγο -λίγο το λεμόνι, χτυπώντας τη σάλτσα με το σύρμα των αβγών.
Προσθέτουμε αν θέλουμε τον μαϊντανό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε τη σάλτσα στο ψυγείο.Τηγανίζουμε τα φαλάφελ: πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια γύρω στα 2 –3 εκ.
Ζεσταίνουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το σπορέλαιο και τηγανίζουμε τα φαλάφελ 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.
Ανακατεύουμε στο κους κους τα αρωματικά βότανα και το κρεμμυδάκι και σερβίρουμε μαζί με το κους κους και τη σάλτσα ταχίνι.
Α.Τ.