Υλικά
1 ½ κ. αρνίσιο μπούτι Υλικά
1 κ. σπανάκι
1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 λεμόνι (ο χυμός του)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κουκουνάρι
100 γρ. σταφίδες ξανθές
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
220 γρ ρύζι τύπου καρολίνα)
700 ml ζωμός λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το χυμό λεμονιού.
Το βάζουμε σε ταψί φούρνου, το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το ψήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα για 2,5 ώρες.
Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα μόνο με το νερό από το πλύσιμο, επάνω σε δυνατή φωτιά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να πει να νερά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ψιλοκόβουμε.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το μαγείρευμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να μαλακώσει.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο και τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά.
Ξεφουρνίζουμε το αρνί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τακτοποιούμε το ρύζι τριγύρω.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε για 20 -30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, να πιει το φαγητό τα υγρά του και να χρυσίσει η πέτσα του αρνιού.
Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό, με πρόσθετο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για όποιον θέλει.
Α.Τ.