Υλικά
1 ½ κ. ουρά μοσχαρίσια, σε φέτες πάχους 2,5 εκ. Υλικά
350 γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Χυμός από δύο πορτοκάλια
10 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. φυλλαράκια από φρέσκο δεντρολίβανο
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί για τρίψιμο (κεφαλοτύρι, μυζήθρα σκληρή, παρμεζάνα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια της ουράς.
Ανακατεύουμε σε ένα πιάτο αλεύρι και 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια από όλες τις πλευρές, τα τινάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Το βγάζουμε από το τηγάνι και τα αραδιάζουμε προσεκτικά στο τηγάνι.
Τα ροδίζουμε γυρίζοντας με ξύλινη σπάτουλα από όλες τις μεριές.
Ρίχνουμε πίσω στο τηγάνι τα κρεμμύδια, ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και βράζουμε για 5 -6 λεπτά.
(Αν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια σε μια δόση, τα ροδίζουμε σε δύο δόσεις και μοιράζουμε ανάλογα το κρασί, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού).
Μεταφέρουμε τα κομμάτια και τη σάλτσα στο ταψί και προσθέτουμε 2 ½ φλιτζάνι νερό, τις 10 σκελίδες σκόρδο, το δεντρολίβανο και 1 κ.σ κοφτή αλάτι.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ½ ώρες.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ.
ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
Ελέγχουμε το υγρό (που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι) και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, καυτό νερό Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180ο C.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά.
Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά.
Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Α.Τ.