Follow us

Τούρτα σοκολάτας με κρέμα καφέ και γκλάσο σοκολάτας

Τούρτα σοκολάτας με κρέμα καφέ και γκλάσο σοκολάτας

Υλικά

Υλικά

½ φλ. άγλυκο κακάο

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

2 δόσεις βανιλίνη 

6 μεγάλα αβγά

½ φλ. ζάχαρη

Για το Γκλάσο σοκολάτας:

150 γρ. ημίγλυκια σοκολάτα κουβερτούρα

3 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. μέλι

Για την Κρέμα καφέ 

1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

¼ φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 22 -23 εκ.

διάμετρο. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Διαλύουμε τον καφέ με λίγο νερό σε ένα φλιτζάνι. Χτυπάμε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα.

Προσθέτουμε ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα και όταν η μαρέγκα γίνει γυαλιστερή την αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ τους κρόκους με το υπόλοιπο ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη και την βανιλίνη και προσθέτουμε τον καφέ, συνεχίζοντας να δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Ρίχνουμε τους κρόκους και τον καφέ στο αλεύρι, ανακατεύουμε, δουλεύουμε με τον αβγοδάρτη και ενσωματώνουμε απαλά με σπάτουλα τη μαρέγκα.

Μεταφέρουμε το κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο του.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση του καφέ: χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα και τον στιγμιαίο καφέ μέχρι να σχηματισθούν μαλακές κορυφές.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι οι κορυφές γίνουν σκληρές.

Φτιάχνουμε το γλάσο: κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, την βάζουμε σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε επάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, που να φθάνει μέχρι τη μέση του κατσαρολιού.

Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει. Σε άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος –να μην βράσει.

Την προσθέτουμε στη σοκολάτα προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και την ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιάνει και προσθέτουμε το μέλι.

Περιμένουμε να κρυώσει ανακατεύοντας πού και πού, ώστε να αλείφεται.

Συναρμολογούμε το κέικ: το κόβουμε στη μέση οριζοντίως, απλώνουμε επάνω στο ένα κομμάτι την κρέμα καφέ και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.

Αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλάγια με το γκλάσο σοκολάτας.

Γαρνίρουμε αν θέλουμε με μακαρόν με γέμιση καφέ.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκά