Follow us

Κέικ σοκολάτας με γκλάσο από σοκολάτα και μέντα

Κέικ σοκολάτας με γκλάσο από σοκολάτα και μέντα

Υλικά

Υλικά

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλ. ζάχαρη

 ¾ φλ. άγλυκο κακάο

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

 ¾ φλ. ζεστό νερό

 ¾ φλ. γάλα

½ φλ. σπορέλαιο

3 μεγάλα αβγά

1δόση βανιλίνη

Για το γκλάσο σοκολάτας -μέντας

450 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα

1½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

3 κ.σ. λικέρ crème de menthe 

1 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ.

Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και την μπέικινγκ πάουντερ.

Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το νερό, το γάλα, το σπορέλαιο, τα αβγά και τη βανιλίνη.

Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι ένα μυτερό μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρό.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε στα δύο οριζοντίως.

Φτιάχνουμε την κρέμα μέντας: κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, την βάζουμε σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε επάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, που να φθάνει μέχρι τη μέση του κατσαρολιού.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος –να μην βράσει.

Την προσθέτουμε στη σοκολάτα προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και την ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε το λικέρ και το σιρόπι και ξανά ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, μέχρι να μπορούμε να την αλείψουμε.

Περιχύνουμε το ένα κομμάτι του κέικ με τα 2/3 του γκλάσου σοκολάτα –μέντα και βάζουμε από πάνω το άλλο κομμάτι.

Αλείφουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα.

Στολίζουμε, αν θέλουμε, με σπασμένα κομμάτια σοκολάτας με μέντα (π.χ.

σοκολατάκια after eight)

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ.

Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και την μπέικινγκ πάουντερ.

Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το νερό, το γάλα, το σπορέλαιο, τα αβγά και τη βανιλίνη.

Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι ένα μυτερό μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρό.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε στα δύο οριζοντίως.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος –να μην βράσει.

Την προσθέτουμε στη σοκολάτα προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και την ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε το λικέρ και το σιρόπι και ξανά ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, μέχρι να μπορούμε να την αλείψουμε.

Περιχύνουμε το ένα κομμάτι του κέικ με τα 2/3 του γκλάσου σοκολάτα –μέντα και βάζουμε από πάνω το άλλο κομμάτι.

Αλείφουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα.

Στολίζουμε, αν θέλουμε, με σπασμένα κομμάτια σοκολάτας με μέντα (π.χ.

σοκολατάκια after eight)

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.