Υλικά
6 μεγάλα μπούτια κοτόπουλουΥλικά
10 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
120 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα ( πλυμένα και στυμμένα)
3 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα Σερρών (πλυμένο, αφημένο σε κρύο νερό 30 λεπτά και στραγγισμένο)
1 ματσάκι μαΐντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο γλυκό και λίγο ακόμη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 χωριάτικα αυγά
200 γραμμάρια φρέσκο πλήρες γάλα
Καπαμάδες υπάρχουν άπειροι, μα αυτός της Ελένης Ζήση στη Κερκίνη εναρμονιζόταν με τις εποχές. Γινόταν με χοιρινό το χειμώνα, με αρνί το Πάσχα και με κοτόπουλο, χήνα ή γαλοπούλα την Αποκριά. Στη περίπτωση του αρνιού αντικαταστήστε το μισό κρεμμύδι με 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και προσθέστε φρέσκο δυόσμο. Παλιά χρησιμοποιούσαν κότα χωριάτικη που χρειαζόταν πολύωρο βράσιμο. Τώρα μπορεί να γίνει με μπουτάκια κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής που θα βράσουν σε ζωμό.
Εκτέλεση
Βράστε τα μπουτάκια στο ζωμό 50 λεπτά-1 ώρα και κρατήστε τον ζωμό που θα μείνει.
Στο μεταξύ, σοτάρετε σε τηγάνι στο βούτυρο το κρεμμύδι 10 λεπτά, ανακατεύοντας το συνέχεια, για να χωνέψει.
Προσθέστε το ρύζι και τσιγαρίστε το λίγο.
Αδειάστε το σε ταψί ορθογώνιο και ανακατέψτε το με τον μαϊντανό, το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βγάλτε τα μπουτάκια από το ζωμό και αραδιάστε τα πάνω στο ταψί.
Πασπαλίστε τα με λίγο κόκκινο πιπέρι και ρίξτε 8 φλιτζάνια από τον ζωμό στο ρύζι.
Αν ο ζωμός είναι λιγότερος, συμπληρώστε νερό.
Ψήστε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο 210°C για 25 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπήστε σε μπολ τα αυγά με το γάλα.
Βγάλτε το ταψί και με κουτάλι περιχύστε όλη την επιφάνεια του με το μίγμα.
Ξαναφουρνίστε το 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Σερβίρετέ το αμέσως.