Follow us

Καπαμάς Κερκίνης (Από το βιβλίο «Σεραϊκή Κουζίνα του Χρήστου Μαντίδη)

Καπαμάς Κερκίνης (Από το βιβλίο «Σεραϊκή Κουζίνα του Χρήστου Μαντίδη)

Υλικά

Υλικά

6 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου

10 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

120 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα ( πλυμένα και στυμμένα)

3 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα Σερρών (πλυμένο, αφημένο σε κρύο νερό 30 λεπτά και στραγγισμένο)

1 ματσάκι μαΐντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο γλυκό και λίγο ακόμη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 χωριάτικα αυγά

200 γραμμάρια φρέσκο πλήρες γάλα

Καπαμάδες υπάρχουν άπειροι, μα αυτός της Ελένης Ζήση στη Κερκίνη εναρμονιζόταν με τις εποχές. Γινόταν με χοιρινό το χειμώνα, με αρνί το Πάσχα και με κοτόπουλο, χήνα ή γαλοπούλα την Αποκριά. Στη περίπτωση του αρνιού αντικαταστήστε το μισό κρεμμύδι με 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και προσθέστε φρέσκο δυόσμο. Παλιά χρησιμοποιούσαν κότα χωριάτικη που χρειαζόταν πολύωρο βράσιμο. Τώρα μπορεί να γίνει με μπουτάκια κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής που θα βράσουν σε ζωμό.

Εκτέλεση

Βράστε τα μπουτάκια στο ζωμό 50 λεπτά-1 ώρα και κρατήστε τον ζωμό που θα μείνει.

Στο μεταξύ, σοτάρετε σε τηγάνι στο βούτυρο το κρεμμύδι 10 λεπτά, ανακατεύοντας το συνέχεια, για να χωνέψει.

Προσθέστε το ρύζι και τσιγαρίστε το λίγο.

Αδειάστε το σε ταψί ορθογώνιο και ανακατέψτε το με τον μαϊντανό, το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βγάλτε τα μπουτάκια από το ζωμό και αραδιάστε τα πάνω στο ταψί.

Πασπαλίστε τα με λίγο κόκκινο πιπέρι και ρίξτε 8 φλιτζάνια από τον ζωμό στο ρύζι.

Αν ο ζωμός είναι λιγότερος, συμπληρώστε νερό.

Ψήστε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο 210°C για 25 λεπτά.

Στο μεταξύ, χτυπήστε σε μπολ τα αυγά με το γάλα.

Βγάλτε το ταψί και με κουτάλι περιχύστε όλη την επιφάνεια του με το μίγμα.

Ξαναφουρνίστε το 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Σερβίρετέ το αμέσως.

Επίσης...

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.