Follow us

Σαράι - τυλιχτό (Από το βιβλίο «Σεραϊκή Κουζίνα του Χρήστου Μαντίδη)

Σαράι - τυλιχτό (Από το βιβλίο «Σεραϊκή Κουζίνα του Χρήστου Μαντίδη)

Υλικά

Υλικά

Αυτό είναι το όνομα ενός Χριστουγεννιάτικου τυλιχτού σαραγλί που έκαναν τις εποχές της ανέχειας με σπιτικό φύλλο, σιμιγδάλι και βούτυρο στην Ανθή.

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

400 γρ. βούτυρο λιωμένο καθαρό

5 μεγάλα φύλλα χειροποίητα και λεπτά

3 μέτρια φλιτζάνια ζάχαρη

4 μέτρια φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε κατσαρόλα τα 2 σιμιγδάλια με 250 γρ.

βούτυρο.

Βάλτε την σε μέτρια φωτιά και ψήστε τα 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τα, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα.

Αφήστε το μίγμα, να κρυώσει.

Αλείψτε το κάθε φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο, μοιράζοντας το ισόποσα.

Πασπαλίστε όλο το φύλλο με το 1/5 των ψημένων σιμιγδαλιών και τυλίξτε το πολύ απαλά σε ρολό.

Κόψτε τις άκρες και χωρίστε το υπόλοιπο σε 6 διαγώνια κομμάτια.

Αραδιάστε τα σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 εκατοστών το ένα δίπλα στο άλλο και αλείψτε τα με βούτυρο από πάνω.

Όταν τελειώστε όλα τα φύλλα, αφήστε το σάραΐ, να σταθεί 5 λεπτά, για να παγώσει καλά το βούτυρο.

Ψήστε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο 180°C για 1 ώρα.

Στο μεταξύ, βράστε τα υλικά του σιροπιού σε χαμηλή φωτιά 10 λεπτά.

Περιχύστε το σάραΐ καυτό με χλιαρό σιρόπι και αφήστε το 30 λεπτά, να τραβήξει.

Αναποδογυρίστε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά και αφήστε τα άλλα 30 λεπτά.

Βγάλτε τα σε πιατέλα και σερβίρετε τα κρύα με όσο επιπλέον σιρόπι θέλει ο καθένας.