Υλικά
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτιΥλικά
½ κ.γ. αλάτι
¾ φλ. τσ. φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα της αρεσκείας μας (άνηθος, μαϊντανός, κόλιανδρος, ρίγανη, θυμάρι, κλπ)
Ένα κομμάτι τουλουπάνι ή γάζα μεγέθους 40Χ40 εκ.
Εκτέλεση
Βρέχουμε και στύβουμε το τουλουπάνι και στρώνουμε με αυτό ένα σουρωτήρι με πόδια, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται απ΄ έξω.
Τοποθετούμε το σουρωτήρι μέσα σε ένα βαθύ μπολ.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το αλάτι και προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο σουρωτήρι με το τουλουπάνι.
Μαζεύουμε τις άκρες του τουλουπανιού προς τα πάνω και τις δένουμε σφιχτά με ένα σπάγκο φτιάχνοντας ένα πουγκί.
Βάζουμε από πάνω ένα βάρος (για παράδειγμα ένα πιάτο και μια κονσέρβα).Βάζουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο και το αφήνουμε τουλάχιστον για 15 ώρες και μέχρι δύο 24ωρα.
Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να το βγάζουμε από το ψυγείο, να το πιέζουμε με τα χέρια μας να φεύγουν τα υγρά και να το ξαναβάζουμε στο ψυγείο με το βάρος του.
Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο σφιχτό θα γίνει το τυρί.
Όταν τελειώσει ο προγραμματισμένος χρόνος παραμονής στο ψυγείο, ξετυλίγουμε το τουλουπάνι, βγάζουμε το τυρί και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Το χωρίζουμε σε κομματάκια σαν καρύδι και το πλάθουμε σε μπαλάκια.
Βάζουμε τα τυράκια σε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με παρθένο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανο ή θυμάρι και λίγους κόκκους πιπέρι και κόλιανδρο.
Το αφήνουμε να μαριναρισθεί ένα 24ωρο πριν το καταναλώσουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες.
Πηγαίνει πολύ ωραία σε σαλάτες, μαζί με φρέσκα λαχανικά, με ψημένο ψωμί ή αραβική πίτα ή σαν μέρος μιας ποικιλίας μεζέδων. σημ.
πρόκειται για συνταγή της Μέσης Ανατολής
Α.Τ.