Follow us

Σικελιάνικη μακαρονάδα με φρέσκιες σαρδέλες (Pasta con le sarde)

Σικελιάνικη μακαρονάδα με φρέσκιες σαρδέλες (Pasta con le sarde)

Υλικά

Υλικά

10  σαρδέλες φρέσκες φιλεταρισμένες

10 αντσούγιες φιλέτο στο λάδι

1 ½ φλ. τσ. ψίχουλα άσπρου ψωμιού 

¾ φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

¾  φλ. τσ. λευκό ξηρό κρασί

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

 4 κ.σ. μαύρες σταφίδες

4  κ.σ. κουκουνάρι

2 κ.σ. σπόρους από μάραθο

500 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι, λαζανάκι, μπουκατίνι)

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τις αντσούγιες από το λάδι.

Φιλετάρουμε τις φρέσκες σαρδέλες: πλένουμε τα ψάρια και κόβουμε το κεφάλι.

Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο βάζοντας το άκρο του αντίχειρα με το νύχι προς τα πάνω από τη μεριά της κοιλιάς κάτω από το κόκαλο, εκεί που ενώνεται με το κεφάλι.

Το σύρουμε πιέζοντας προς τα κάτω εκεί που ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς.

Αν δεν βγει εύκολα το κόκκαλο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαιράκι για να ξεκολήσουμε το κόκαλο από τη σάρκα.

Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα εντελώς και αφαιρούμε τα κόκκαλα που υπάρχουν στο πλάι. Ξαναπλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις.

Αφήνουμε τις σαρδέλες στο ψυγείο να τις πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.

Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ψίχουλα του ψωμιού χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα προσέχοντας να μην αρπάξουν.

Καθαρίζουμε το τηγάνι από τυχόν υπολείμματα και καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα κουκουνάρια.

Καθαρίζουμε ξανά το τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε τις αντσούγιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε και τον πελτέ, καλά διαλυμένο, σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό.

Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.

Βάζουμε μέσα στη σάλτσα προσεκτικά τα φιλέτα της σαρδέλας, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τους σπόρους του μάραθου.

Μαγειρεύουμε γύρω στα 6 -7 λεπτά σε δυνατή φωτιά κουνώντας το τηγάνι πού και πού (αν χρειαστεί περισσότερο υγρό προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ρίχνοντάς το στην άκρη του τηγανιού). Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους.

Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε στη σάλτσα αν είναι πολύ πηχτή και τη ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά.

Πασπαλίζουμε με τα σωταρισμένα ψίχουλα του ψωμιού.

Α.Τ.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.