Follow us

Γαλατόπιτα με μαστίχα χωρίς φύλλο

Γαλατόπιτα με μαστίχα χωρίς φύλλο

Υλικά

Υλικά

1 lt. γάλα

1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

400 γρ. ζάχαρη 

1 κ.γ μαστίχα τριμμένη 

4 αβγά 

2 δόσεις βανιλίνης

1 -2 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

2 σφηνάκια ρούμι

Μαργαρίνη και αλεύρι για το «ντύσιμο του ταψιού»

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι για γαρνίρισμα, αν θέλουμε

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώνουμε με τη μαργαρίνη ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι μήκους 35 εκ., ρίχνουμε μέσα λίγο αλεύρι, το κουνάμε να πάει παντού και το τινάζουμε να φύγει το περισσό.

Ανακατεύουμε καλά το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά, σε αντικολλητική κατσαρόλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και φέρνουμε το μείγμα σε σημείου σιγανού βρασμού, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρούμι και το φρέσκο βούτυρο.

Ξανα –ανακατεύουμε.

Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τα αβγά με τις βανίλιες και τη μαστίχα.

Παίρνουμε με κουτάλα λίγο –λίγο το καυτό μείγμα γάλα –ζάχαρη –σιμιγδάλι και το ρίχνουμε στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς, όπως κάνουμε με το αβγολέμονο.

Όταν τελειώσουμε, μεταφέρουμε το χυλό στο ταψάκι.

Ψήνουμε 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο.