Φασόλια και ρέγκα σε ψωμί σίκαλης: λιώνουμε στη μουλινέτα μια κονσέρβα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα από το υγρό τους μαζί με 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι. Αλείφουμε με το μίγμα 3 φέτες ψωμί σίκαλης για τοστ αφού αφαιρέσουμε την κόρα και κόβουμε κάθε φέτα σε 4 κομματάκια. Βάζουμε επάνω σε κάθε κομματάκι λίγη ρέγκα καπνιστή και λίγα φυλλαράκια φρέσκο άνηθο.
Αβγά βραστά με τόνο και μουστάρδα: βράζουμε 6 αβγά. τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τους κρόκους. Τους βάζουμε σε μπολ μαζί με 200 γρ. τόνο κονσέρβας, 1 κ.σ. μουστάρδα και 1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό. Λιώνουμε καλά με το πιρούνι. Γεμίζουμε με το μείγμα τα άδεια ασπράδια. Γαρνίρουμε με λίγο μπρικ.
Πελτές, αντσούγια και κάπαρη σε ψωμί με προζύμι: κόβουμε λεπτές φέτες από ένα καρβέλι ψωμί με προζύμι, βγάζουμε την κόρα και τις ξανακόβουμε συμμετρικά ώστε να έχουμε 16 κομματάκια πλευράς 2 εκ. αλείφουμε με πελτέ κάθε κομματάκι, βάζουμε επάνω ένα κομμάτι αντσούγιας τυλιγμένο και από πάνω 1 –2 κουμπάκια κάπαρης, ανάλογα με το μέγεθός τους. Στολίζουμε αν θέλουμε, με λίγα φρέσκα φυλλαράκια από δεντρολίβανο.
Α.Τ.