Υλικά
υλικά για 4 άτομα
Συνταγή από το βιβλίο «Mε Κρασί και Ελληνικά», της Νίκης Μηταρέα
1 κότσι χοιρινό κομμένο οσομπούκο
1 κ. μούστος
2-3 γαρίφαλα
2 κούπες λευκό κρασί
6 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά εκτός από το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με λευκό κρασί.
Βάζουμε το κρέας στη γάστρα με τον μούστο, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε τη γάστρα με βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 30 λεπτά, ελέγχοντας τα υγρά του φαγητού, ώστε αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.
Σημείωση: Παραδοσιακά οι μέρες του τρύγου στη χώρα μας είναι μέρες γιορτής και ο χυμός των σταφυλιών που χαρίζει τον μούστο προσφέρει μαγειρικές ιδέες.
Τα αρώματα και η διακριτική γλύκα του δίνουν στο κρέας νοστιμιά μεγατόνων.
Εδώ, προτείνω το χοιρινό κότσι που προσφέρεται για σιγομαγείρεμα και πρωταγωνιστεί συχνά στα μενού των εστιατορίων, δίνοντας μια «σίγουρη» λύση επιτυχίας.
Είναι πιάτο κλασικό, παραδοσιακό, που σε αυτήν τη συνταγή η κάπως όξινη γεύση του χοιρινού τιθασεύεται από τον μούστο και αναδεικνύεται από τα ευδιάκριτα αρώματα των μπαχαρικών.
Θα συνοδεύσουμε το πιάτο με Γουμένισσα από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.