Υλικά
1 κ. σπανάκιΥλικά
4 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
500 γρ. φρέσκια μυζήθρα (μαλακή)
3 αβγά
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ. ώριμες ντομάτες
¾ φλ. ελαιόλαδο + ¾ φλ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
½ φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 ταψάκι αντικολλητικό παραλληλόγραμμο 30 εκ.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μέτρια κομμάτια.
Καθαρίζουμε πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το μαϊντανό.
Καθαρίζουμε και τρίβουμε στον τρίφτη την ντομάτα.Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τα ¾ φλ.
ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με την ντομάτα και μαγειρεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μελώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βασιλικό.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μια άδεια μεγάλη κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί χωρίς καμία λιπαρή ουσία.
Μόλις πιει το νερό του, ρίχνουμε τα άλλα ¾ φλ.
ελαιόλαδο και το κρεμμυδάκι.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσθέτουμε χοντροκομμένη (με το πιρούνι) τη μυζήθρα, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού.
Αν δεν έχουμε αντικολλητικό ταψί, στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε.
Γεμίζουμε τα ξερά κανελόνι ή τις κρεπούλες και τα βάζουμε δίπλα –δίπλα στο ταψί.
Αν χρησιμοποιήσουμε κρεπούλες, βάζουμε κατά μήκος στη μια άκρη 2 κ.σ γέμιση και τις γυρίζουμε σε ρολό.
Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτα.
Ψήνουμε για 25 –30 λεπτά.
Αν χρειασθεί, σκεπάζουμε λαδόκολα να μην αρπάξει η σάλτσα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε στα πιάτα βγάζοντας τα κανελόνι από το ταψί προσεκτικά με σπάτουλα.