Υλικά
1 συσκευασία ξερά κανελόνι έτοιμα για γέμισμα ή κρεπούλεςΥλικά
500 γρ. ψαχνό αρνί χωρίς κόκαλο ή 350 γρ. ψαχνό αρνί, ψητό ή λεμονάτο ή κοκκινιστό κομμένο σε κύβους 1 εκ.
3 φλάσκες μελιτζάνες
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες
200 ml λευκό κρασί
1 ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
700 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
8 αβγά
Αλάτι, πιπέρι
1 φλ. φρέσκα φύλλα μαντζουράνας
1 ταψάκι αντικολλητικό παραλληλόγραμμο 30 εκ.
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι, βγάζουμε λωρίδες φλούδας (οι μελιτζάνες θα φαίνονται ριγέ), τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος και μετά σε κύβους 1 ½ εκ.
Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και αλάτι να ξεπικρίσουν.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τις ντομάτες.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, καθαρίζουμε αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.Αν έχουμε το αρνί αμαγείρευτο, το κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει επάνω σε μέτρια φωτιά, με νερό ίσα να το σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσει και να πιει το νερό.
Σουρώνουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε με τα χέρια, τις στεγνώνουμε καλά και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο και το κρεμμύδι, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να χρυσίσουν.
Προσθέτουμε το αρνί, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα τα 2/3 της μαντζουράνας*.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το γιαούρτι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ενιαίο το μίγμα.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε την κρέμα γιαουρτιού με την υπόλοιπη μαντζουράνα.
Γεμίζουμε τα ξερά κανελόνι ή τις κρεπούλες και τα βάζουμε δίπλα –δίπλα στο ταψί.
Αν χρησιμοποιήσουμε κρεπούλες, βάζουμε κατά μήκος στη μια άκρη 2 κ.σ γέμιση και τις γυρίζουμε σε ρολό. Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού.
Αν δεν έχουμε αντικολλητικό ταψί στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε. Περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού.
Ψήνουμε για 25 –30 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να πήξει.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε στα πιάτα, βγάζοντας τα κανελόνι από το ταψί προσεκτικά με σπάτουλα.
* Αν δεν έχουμε μαντζουράνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο βασιλικό ή δεντρολίβανο.
Α.Τ.