Υλικά
500 κ. μανιτάρια λευκάΥλικά
300 γρ. καπνιστό μπέικον σε ένα κομμάτι
2 κ.σ. βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη
½ ματσάκι μαϊντανό
6 φρυγανιές
¾ φλ. γάλα
300 γρ. καρότα
½ σέλερυ
3 μέτρια μέτρια ξερά κρεμμύδια
10 σκελίδες σκόρδο
300 γρ. καρύδια
3 κ.σ ξύδι
αλάτι, πιπέρι
1 ταψάκι παραλληλόγραμμο αντικολλητικό 30 εκ.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι τα μανιτάρια, βγάζουμε το ποδαράκι και το κόβουμε στα δύο, κόβουμε σε χοντρές φέτες τα καπελάκια.
Κόβουμε το μπέικον σε κύβους 1 εκ.
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια, το σέλερυ, τα σκόρδα (αφού αφαιρέσουμε την πράσινη ουρίτσα), το μαϊντανό και τα καρότα.
Τρίβουμε τη φρυγανιά στη μουλινέτα.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια.Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος του.
Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα μισά σκόρδα και τα μανιτάρια.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους.
ρίχνουμε τη φρυγανιά και το γάλα.
Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μισό μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερυ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να απορροφήσουν το νερό τους.
Σβήνουμε με το ξύδι.
Ρίχνουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μείνουν τραγανά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό.Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού.
Αν δεν έχουμε αντικολλητικό ταψί, το στρώνουμε με λαδόκολα και τη βουτυρώνουμε.
Γεμίζουμε τα ξερά κανελόνι ή τις κρεπούλες και τα βάζουμε δίπλα –δίπλα στο ταψί.
Αν χρησιμοποιήσουμε κρεπούλες, βάζουμε κατά μήκος στη μια άκρη 2 κ.σ γέμιση και τις γυρίζουμε σε ρολό.
Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα με τα λαχανικά και τα καρύδια.
Σκεπάζουμε με λαδόκολα.
Ψήνουμε για 25 –30 λεπτά αφαιρώντας τα τελευταία 7 λεπτά τη λαδόκολα, για να πάρει χρώμα η σάλτσα των λαχανικών.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε στα πιάτα βγάζοντας τα κανελόνι από το ταψί προσεκτικά με σπάτουλα.
Α.Τ.