Υλικά
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
1 κούπα κινόα, βρασμένη
¾ κούπας παρμεζάνα, τριμμένη
Για τον κιμά:
4 κ. σ. ελαιόλαδο
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/3 της κούπας λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
½ κ. γ. ζάχαρη
2 κούπες νερό
Για την μπεσαμέλ:
4 κ. σ. βούτυρο
7 κ. σ. ρυζάλευρο
1 λίτρο γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Aλάτι, πιπέρι
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Παρασκευή
Για τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, μέχρι να ψηθεί καλά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Για την μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίζει να πήζει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C.
Ξεπλένουμε με νερό και βράζουμε την κινόα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κινόα με 2 κούπες νερό.
Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κινόα μέχρι να το απορροφήσει.
Ανακατεύουμε τον κιμά με τη βρασμένη κινόα.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τη μισή μπεσαμέλ.
Απλώνουμε στη συνέχεια τον κιμά με την κινόα και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, προτού το σερβίρουμε.
Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να μην ανακατέψετε την κινόα με τον κιμά.
Απλώστε τη στη βάση του σκεύους, μετά απλώστε τον κιμά και τέλος τη μπεσαμέλ.