Υλικά
1 πακέτο κριθαράκι ολικής αλέσεως CarrefourΥλικά
3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
500 γρμ. φρέσκες ντομάτες για σάλτσα ή 500 γρμ. ντοματάκια στο χυμό τους σε κονσέρβα ή σε χάρτινη συσκευασία
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια
την καρδιά από ένα μεγάλο σέλερι
200 γρμ. πράσινες ξεκουκουτσιασμένες ελιές
200 γρμ. κάπαρη στην άλμη 2 –3 κ.σ. ξύδι, 1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
½ φλ. κουκουνάρια (προαιρετικά)
Τριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένη ξερή μυζήθρα (προαιρετικά)
1 κονσέρβα καλαμαράκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες από την πάνω μεριά.
Τις ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας μια λωρίδα και βγάζοντας μια λωρίδα φτιάχνοντας κατά κάποιο τρόπο ένα ριγέ εφέ.
Τις κόβουμε σε κύβους 1 ½ Χ 1 ½ εκ.
και τις ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη με καλά αλατισμένο νερό (1 κ.σ αλάτι/lt νερού.) για να ξεπικρίσουν.
Σε μια ώρα, τις σφίγγουμε καλά με τα χέρια να βγάλουν το νερό τους και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίζουν.
Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες (τις κόβουμε στα δύο και τις σφίγγουμε ελαφρά τινάζοντάς τις–έτσι φεύγουν οι σπόροι) και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια κρατώντας το ζουμί τους.
Κόβουμε το σέλερι σε κομμάτια μήκους 1 εκ., βάζουμε την κάπαρη σε νερό να ξαλμυρίσει και την στραγγίζουμε καλά όπως και τις ελιές .
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι.
Καβουρδίζουμε προσεκτικά το κουκουνάρι για να μην αρπάξει επάνω σε μέτρια φωτιά, μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν καλά και να χρυσίσουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με το ζουμί τους, το ξύδι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα γύρω στα 10 λεπτά.
Ξαναγυρίζουμε τις μελιτζάνες στη σάλτσα και προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη.
Ρίχνουμε ½ φλ.
νερό και μαγειρεύουμε άλλα 10 -15 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε λίγο μπούκοβο αν θέλουμε.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι αν χρησιμοποιούμε. Μαγειρεύουμε το κριθαράκι σε νερό με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο ή σε ζωμό λαχανικών, δικό μας ή έτοιμο, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να πιει σχεδόν τελείως το υγρό.
Μπορούμε επίσης να το μαγειρέψουμε σε άφθονο νερό ή ζωμό λαχανικών δικό μας ή έτοιμο όπως το σπαγγέτι και να το σουρώσουμε.
Σερβίρουμε το κριθαράκι και καρυκεύουμε με τη σάλτσα από πάνω ή ανακατεύουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα και μετά το σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Ρίχνουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα.Η εκδοχή με τα καλαμαράκια:Ανοίγουμε την κονσέρβα με τα καλαμαράκια και στραγγίζουμε το ζουμί κρατώντας στην άκρη 1 –2 κ.σ Βγάζουμε το εσωτερικό μαλακό «κόκαλο» και ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από το σώμα.
Χωρίζουμε το σώμα στα δύο.
Προσθέτουμε τα καθαρισμένα καλαμαράκια και τις δύο κουταλιές από το ζουμί τους στην έτοιμη σάλτσα μελιτζάνας.
Δεν βάζουμε κουκουνάρια.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το κριθαράκι στην κατσαρόλα ή βάζουμε τη σάλτσα ξεχωριστά σε κάθε πιάτο.
Ρίχνουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το τυρί απαγορεύεται.
Το κρασί που ταιριάζει: ένα ροζέ από τη Νεμέα και την ποικιλία Αγιωργίτικο