Follow us

Κατσίκι στη γάστρα με πορτοκάλι και πλιγούρι

Κατσίκι στη γάστρα με πορτοκάλι και πλιγούρι

Υλικά

Υλικά

1 μεγάλη στρογγυλή πήλινη εφυαλωμένη γάστρα με σκέπασμα

4 περ. κιλά κατσίκι, από το λαιμό μέχρι τη μέση (όχι το κεφάλι και τα μπούτια) 

1 φλ. φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο 

4 πορτοκάλια

3 κοφτές κ.σ. σπόρους ξερού κόλιανδρου χοντροκοπανισμένες

¾ φλ. ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο

λιωμένο αλάτι

πιπέρι

400  γρ. πλιγούρι 

200 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα κομμένα σε φιλέτα

1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός 

½ φλ. ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Τρίβουμε επιμελώς το κατσίκι μέσα και έξω με το μείγμα να πάει παντού.

Το βάζουμε στη γάστρα, σκεπάζουμε με λαδόκολα και το αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα τουλάχιστον.

Βγάζουμε τη γάστρα με το κρέας από το ψυγείο, στίβουμε τα πορτοκάλια και περιχύνουμε το κρέας.

Το πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο.

Βάζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου στην κοιλότητα που σχηματίζουν τα πλευρά, μαζί με τις κούπες των στιμμένων πορτοκαλιών.

Κλείνουμε τη γάστρα με το τάπωμα, ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C και φουρνίζουμε χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο.

Ύστερα από 15 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και ψήνουμε 4 -4,5 ώρες.

Το κατσίκι είναι έτοιμο όταν το κρέας πέφτει από τα κόκκαλα.

Το βγάζουμε σε πιατέλα.

Δοκιμάζουμε στο αλάτι τη σαλτσούλα που έχει μείνει.

Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το πλιγούρι και τα αμύγδαλα και 3 φλ.

καυτό νερό.

Ανακατεύουμε μια φορά με ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πάτο της γάστρας να ξεκολήσουν τυχόν υπολείμματα κρέατος.

Βάζουμε στο φούρνο τη γάστρα σκεπασμένη και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Ανοίγουμε τη γάστρα και μεταφέρουμε το πλιγούρι σε βαθουλή πιατέλα.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε λίγο φρέσκο βούτυρο αν θέλουμε και αφρατεύουμε με δύο πιρούνια.

Σερβίρουμε μαζί με κομμάτια από το κατσίκι.

Α.Τ.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.