Follow us

Μπούτι αρνίσιο τυλιχτό σε φύλλο

Μπούτι αρνίσιο τυλιχτό σε φύλλο

Υλικά

Υλικά

1 μπούτι αρνίσιο (1,5 κιλό περίπου, ξεκοκκαλιασμένο και χτυπημένο σε πάχος ¾ εκ.)

5 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

πιπέρι 

1 πακέτο φύλλο κρούστας 

½ κιλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

Από 3 κ.σ.: φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο και  ξερό δυόσμο

4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος) και 2 κ.σ. ξερή ρίγανη ανακατεμένα

250 γρμ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο

θα χρειαστούμε:

1 ταψί παραλληλόγραμμο μήκους 30 εκ. 

λαδόκολα, αλουμινόχαρτο

1 πινέλο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180ο C.

Ξεπαγώνουμε το φύλλο τελείως σύμφωνα με τις οδηγίες.

Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε κάθετα φετάκια.

Αλατίζουμε με μέτρο το κρέας και το πιπερώνουμε γερά. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα 1 μ.

και το διπλώνουμε στα δύο.

Στρώνουμε επάνω ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας το πινέλο, πασπαλίζουμε με λίγα μυρωδικά και λίγο τυρί.

Βάζουμε από πάνω δεύτερο φύλλο χωρίς βούτυρο ή ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τυρί και μυρωδικά και συνεχίζουμε έτσι, μια με ένα βουτυρωμένο/λαδωμένο φύλλο μια όχι (αλλά ρίχνουμε σε όλα τυρί τριμμένο και μυρωδικά) μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Τέλος, απλώνουμε επάνω στο τελευταίο φύλλο το κρέας, που πρέπει να μοιάζει με μια μεγάλη τριγωνική φέτα.

Απλώνουμε στην επιφάνειά του το σκόρδο και όσο τυρί και μυρωδικά περίσσεψαν. Τυλίγουμε τα φύλλα μαζί με το κρέας, φτιάχνοντας ένα ρολό.

Τυλίγουμε γύρω από το ρολό τη λαδόκολλα και διπλώνουμε τις άκρες καλά.

Τυλίγουμε τριγύρω με το αλουμινόχαρτο και στρίβουμε τις άκρες να γίνει σαν μια καραμέλα.

Βάζουμε στο ταψί μια σχάρα και νερό σε ύψος 1-1 1/5 πόντο.

*Φουρνίζουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά στους 160οC και ψήνουμε 2 ώρες.

Κόβουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα καθέτως, τα αφαιρούμε και ψήνουμε λίγο ακόμα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180οC μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Αφήνουμε 15 λεπτά και σερβίρουμε κομμένο το ρολό σε χοντρές φέτες.

Συνοδεύουμε με σαλάτα από μαρούλι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, κι αν θέλουμε με πατάτες φούρνου καρυκευμένες με τα μυρωδικά του αρνιού: φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός, φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος, ξερός δυόσμος, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος), ξερή ρίγανη συν ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και αλατοπίπερο.

A.T

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.