Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο (1,5 κιλό περίπου, ξεκοκκαλιασμένο και χτυπημένο σε πάχος ¾ εκ.)Υλικά
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
½ κιλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
Από 3 κ.σ.: φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο και ξερό δυόσμο
4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος) και 2 κ.σ. ξερή ρίγανη ανακατεμένα
250 γρμ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
θα χρειαστούμε:
1 ταψί παραλληλόγραμμο μήκους 30 εκ.
λαδόκολα, αλουμινόχαρτο
1 πινέλο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180ο C.
Ξεπαγώνουμε το φύλλο τελείως σύμφωνα με τις οδηγίες.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε κάθετα φετάκια.
Αλατίζουμε με μέτρο το κρέας και το πιπερώνουμε γερά. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα 1 μ.
και το διπλώνουμε στα δύο.
Στρώνουμε επάνω ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας το πινέλο, πασπαλίζουμε με λίγα μυρωδικά και λίγο τυρί.
Βάζουμε από πάνω δεύτερο φύλλο χωρίς βούτυρο ή ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τυρί και μυρωδικά και συνεχίζουμε έτσι, μια με ένα βουτυρωμένο/λαδωμένο φύλλο μια όχι (αλλά ρίχνουμε σε όλα τυρί τριμμένο και μυρωδικά) μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Τέλος, απλώνουμε επάνω στο τελευταίο φύλλο το κρέας, που πρέπει να μοιάζει με μια μεγάλη τριγωνική φέτα.
Απλώνουμε στην επιφάνειά του το σκόρδο και όσο τυρί και μυρωδικά περίσσεψαν. Τυλίγουμε τα φύλλα μαζί με το κρέας, φτιάχνοντας ένα ρολό.
Τυλίγουμε γύρω από το ρολό τη λαδόκολλα και διπλώνουμε τις άκρες καλά.
Τυλίγουμε τριγύρω με το αλουμινόχαρτο και στρίβουμε τις άκρες να γίνει σαν μια καραμέλα.
Βάζουμε στο ταψί μια σχάρα και νερό σε ύψος 1-1 1/5 πόντο.
*Φουρνίζουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά στους 160οC και ψήνουμε 2 ώρες.
Κόβουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα καθέτως, τα αφαιρούμε και ψήνουμε λίγο ακόμα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180οC μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Αφήνουμε 15 λεπτά και σερβίρουμε κομμένο το ρολό σε χοντρές φέτες.
Συνοδεύουμε με σαλάτα από μαρούλι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, κι αν θέλουμε με πατάτες φούρνου καρυκευμένες με τα μυρωδικά του αρνιού: φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός, φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος, ξερός δυόσμος, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος), ξερή ρίγανη συν ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και αλατοπίπερο.
A.T