Υλικά
1 αρνί ολόκληρο (ανάλογο με το πήλινο σε μέγεθος) Υλικά
λεμόνια (για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω)
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (για την γέμιση και το αρνί)
σπάγκος και βελόνα (για δέσιμο και ράψιμο)
προζύμι (για το σφράγισμα του πήλινου)
Για τη γέμιση (η γέμιση να είναι ανάλογη με το μέγεθος του αρνιού)
1 συκωταριά ψιλοκομμένη
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες κουταλιές ντομάτα πελτέ
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ κιλό ρύζι γλασέ (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερο ρύζι, ανάλογα με τα άτομα) λάδι για το σοτάρισμα
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί (προαιρετικό)
½ -1 κιλό φέτα ψιλοκομμένη (ανάλογα πόσο είναι το αρνί)
λίγο μαϊντανό
¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμμένο
Σκεύος: μεγάλο πήλινο κιούπι ψηλό, να χωράει ολόκληρο το αρνί και να σκεπάζεται από επάνω (χωρίς εσωτερικό γυάλωμα, έτσι είναι το παραδοσιακό) ή ένα λαμαρινένιο κιβώτιο διαστάσεων 1 μ.x 0,50 x 0,30 με το αντίστοιχο κάλυμμα, ή ένα ταψί πού να σκεπάζεται με ένα άλλο ίδιο.
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκια, ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε και την συκωταριά.
Σβήνουμε με κρασί.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια και τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα.
Τέλος, βάζουμε το ρύζι πλυμένο και ρίχνουμε το ανάλογο νερό για να γίνει σπυρωτό (χωρίς να βράσουμε το ρύζι, αυτό θα βράσει στον φούρνο σιγά-σιγά όλη την μέρα).
Πλένουμε, στεγνώνουμε και λεμονιάζουμε το αρνί.
Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το ριγανίζουμε μέσα και έξω.
Το γεμίζουμε με την γέμιση.
Κατόπιν το ράβουμε και το βάζουμε στο πήλινο ή στο ταψί.
Σφραγίζουμε το ταψί η το πήλινο με το προζύμι.
Το φουρνίζουμε από την προηγούμενη ημέρα το μεσημέρι και ψήνεται σιγά-σιγά στους 100 -120 βαθμούς, συνεχώς μέχρι την άλλη ημέρα το μεσημέρι στην ώρα πού το φουρνίσαμε.
Δηλαδή, 24 – 26 ώρες.