Υλικά
υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μπαβέτε ή λινγκουίνι
450 γρ. τοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα (αν δεν υπάρχει, βάζουμε 2 αποξηραμένες)
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1/2 κ.γ. ξερό βασιλικό (ή 1/2 φλ.τσ. φρέσκο, στην εποχή του)
1/2 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. φασκόμηλο (τριμμένα φυλαράκια)
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε άφθονο νερό αλατισμένο να βράσει για τα ζυμαρικά.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το φύτρο.
Ανοίγουμε στη μέση την πιπερίτσα, αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
Σε ένα μέτριο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα σκόρδα και την πιπερίτσα και ζεσταίνουμε όλα μαζί μέχρι ν' αρχίσει να μυρίζει και να μαραθούν ελαφρά σκόρδο και πιπεριά -όχι να πάρουν χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξερά μυριστικά (φασκόμηλο, θυμάρι, βασιλικό) και τα κομμένα τοματίνια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τα ζυμαρικα μας al dente και στραγγίζουμε καλά.
Αφαιρούμε από το μείγμα ελαιολάδου τα σκόρδα και την πιπερίτσα και βάζουμε πάλι στη φωτιά, να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά, τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για 1'-2'.
Σερβίρουμε αμέσως, σκέτα ή με τριμμένη παρμεζάνα.