Υλικά
4 -5 ακέρωτα λεμόνια λεπτόφλουδα Υλικά
1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
½ φλ. ζάχαρη + 2 κ.σ. ζάχαρη επί πλέον + 2 κ.σ ζάχαρη επιπλέον +άλλες 4 -6 κ.σ. επί πλέον
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
1 φλ. γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης ή χυμό πορτοκαλιού
2 αβγά
1 χαρτάκι βανιλίνη
(1 στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 23 -25 εκ. ή ανάλογη φόρμα με έλασμα, χωρίς οπή)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.
Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε το ταψάκι να φύγει το περισσό αλεύρι.Βάζουμε στη μουλινέτα τα αμύγδαλα με 2 κ.σ ζάχαρη.
Δουλεύουμε το μείγμα ώσπου να γίνει σαν αλεύρι.
Χρειαζόμαστε 1 φλ.
αλεύρι αμυγδάλου. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λεμόνια.
Ξύνουμε 1 -2 ώσπου να έχουμε 1 ½ κ.σ ξύσμα.
Τα κόβουμε όλα σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται (2 χιλ.
θα ήταν τέλεια) μαζί με τη φλούδα, βγάζοντας τους σπόρους.
Ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι αμυγδάλου, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύουμε μια φορά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη τα αβγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα βρώμης ή το χυμό πορτοκαλιού και τη βανιλίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών -ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο).
Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του λαδωμένου και αλευρωμένου ταψιού με 2 κ.σ ζάχαρη.
Στρώνουμε με μια σειρά φέτες λεμονιού τη βάση.
Πασπαλίζουμε με 2 -3 κ.σ ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μισό χυλό.
Στρώνουμε άλλη μια σειρά φέτες λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με 2 -3 κ.σ ζάχαρη.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό.
Ψήνουμε για 35 -40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στη μέση του κέικ και το κέικ να ξεκολάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού ή της φόρμας.
Αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε, περνώντας ένα μαχαίρι τριγύρω στο κέικ για να το χαλαρώσουμε.
Οι φέτες του κέικ που έχουμε στρώσει στη βάση, θα έχουν σχηματίσει ένα είδος «γλάσου» στην επιφάνειά του.
Α.Τ.