Υλικά
1/2 κ. πένες (ζυμαρικά) απλές ή ολικής αλέσεωςΥλικά
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1/2 κ. ντοματίνια
1/2 φλ. απαλό ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. φρέσκο φασκόμηλο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τριμμένο τυρί (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ντοματίνια.
Τα κόβουμα κατά μήκος στα δύο.
Μουσκεύουμε τα σκόρδα σε ζεστό νερό, τα καθαρίζουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα βράζουμε με λίγο νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα στραγγίζουμε και αν έχει περισσέψει νερό το κρατάμε.
Αλείφουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με 3- 4 κ.σ ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα ντοματίνια στριμωχτά με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.
Μαγειρεύουμε σε ψηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν ελαφρά.
Αλατίζουμε γενναία, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το φασκόμηλο και σβήνουμε την εστία.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μην λιώσουν τα ντοματίνια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τις πένες γύρω στα 10 λεπτά-να κρατάνε (al dente)-, κρατάμε 1 φλ.
από το νερό που έβρασαν, στραγγίζουμε, ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και αδειάζουμε μέσα τη σαλτσούλα με το σκόρδο και τα ντοματίνια.
Ρίχνουμε και λίγο από το νερό που κρατήσαμε, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.
Στην περίπτωση που νηστεύουμε σκληροπυρηνικά, καρυκεύουμε μόνο με πιπέρι και αν θέλουμε, λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Αλλιώς, τρίβουμε μαζί με το πιπέρι και κάποιο σκληρό αλμυρό τυρί ή ακόμα χρησιμοποιούμε και χοντροτριμμένη φέτα.
Α.Τ.