Follow us

Κιχιά, κοζανίτικες στριφτές τυρόπιτες

Κιχιά, κοζανίτικες στριφτές τυρόπιτες

Υλικά

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ. σ. ελαιόλαδο

1 κ. σ. ξίδι

1 κ. κ. αλάτι

2 φλιτζ. χλιαρό νερό

250  γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

350 γρ. φέτα μαλακιά

150 γρ. μανούρι

2 αβγά, χτυπημένα ελαφρά

Για το άλειμμα

1 αβγό χτυπημένο ελαφρά με 1 κ. σ. γάλα

ελαφρά λιωμένο βούτυρο

Παρασκευή

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το λάδι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και ελαστική, που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα.

Στη συνέχεια, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πλάθουμε σε μακρόστενο ρολό και το κόβουμε, σε κομμάτια πάχους 5 εκ, τα οποία πλάθουμε μετά σε μικρότερες μπάλες.

Παίρνουμε μία μικρή μπάλα, την αλευρώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο 10 - 15 εκ. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τη μια πλευρά του φύλλου και στη συνέχεια κολλάμε τα φύλλα μεταξύ τους ανά τέσσερα.

Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε δεν το αλείφουμε με βούτυρο.

Ανοίγουμε ξανά τα κολλημένα φύλλα αυτά σε λεπτό φύλλο και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά.

Όλη η διαδικασία του ανοίγματος των φύλλων γίνεται με αλευρωμένη βέργα και σε αλευρωμένη επιφάνεια, για να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.Θρυμματίζουμε τα τυριά, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με το βούτυρο, το κόβουμε σε τέσσερις λωρίδες και βάζουμε το μείγμα του τυριού, κατά μήκος της κάθε λωρίδας, το διπλώνουμε για να κλείσουμε τη γέμιση και το ρολάρουμε στρίβοντας το σαν φίδι.

Μεταφέρουμε το πρώτο κιχί σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο.

Αλείφουμε τα κιχιά με αβγό ή με βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Θ.Τ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψωµί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πώς θα φτιάξεις ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι