Follow us

Μακαρονάκι κοφτό και ρεβίθια

Μακαρονάκι κοφτό και ρεβίθια

Υλικά

Υλικά

200 γρ. ρεβίθια

200 γρ. μακαρονάκι κοφτό

4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια

1-2 κλαράκια δεντρολίβανο

1 φύλλο δάφνης

2-3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού

4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Παρασκευή

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 12 ώρες.

Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε 2,5 λίτρα κρύο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης, τις ντομάτες και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή θερμοκρασία, με σκεπασμένο το σκεύος, χωρίς να τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν ακόμα 5 λεπτά.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε τον πολύτιμο ζωμό όπου έβρασαν.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο, μαζί με το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε.

Μόλις απελευθερώσει το σκόρδο τα αρώματα του και πριν πάρει χρώμα ρίχνουμε τις ντομάτες και τη δάφνη και τις αφήνουμε να μαραθούν για 1-2 λεπτά.

Τις «σβήνουμε» με μια κουτάλα από το ζωμό των ρεβιθιών και ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα 2/3 από τα ρεβίθια.

Το υπόλοιπο 1/3 το πολτοποιούμε στο μπλέντερ, μαζί με λίγο ακόμα από το ζωμό τους και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα με τις ντομάτες και τα ολόκληρα ρεβίθια, σχηματίζοντας έτσι μια πηχτή και ντοματένια σάλτσα.

Απομακρύνουμε τη δάφνη και το δεντρολίβανο και προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται ακόμα για να βράσουμε τα κοφτά μακαρονάκια.

Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, φροντίζοντας να παραμείνουν al dente.

Αν έχουν σωθεί τα υγρά της σάλτσας με το βράσιμο των ζυμαρικών, προσθέτουμε και πάλι ζωμό από τα ρεβίθια -όσο χρειάζεται ώστε να σερβίρουμε τα ζυμαρικά μέσα σε μια πηχτή και κρεμώδη σάλτσα, που στην όψη θα θυμίζει σούπα βελουτέ.

Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα ή ρηχά μπολ, τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα, περιχύνουμε με μερικές σταγόνες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Το φαγητό αυτό καταναλώνεται με το κουτάλι της σούπας.

Σημ. Αν θέλουμε το φαγητό πιο καυτερό, μπορούμε μαζί με το σκόρδο και το δεντρολίβανο, να σοτάρουμε και 1-2 καυτερές πιπερίτσες πεπεροντσίνο.

Θ.Τ.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.