Υλικά
Υλικά για 2 άτομα
250 γρ. μπουκατίνι ή άλλα χοντρά μακαρόνια
1 χοντρή φέτα φρέσκου ξιφία περ. 150 γραμμ.
8-10 μαύρες ελιές, κατά προτίμηση Καλαμών (όχι ξυδάτες)
4 φιλετάκια αντσούγιας από λάδι
2-3 σκ. σκόρδου
1 κ.σ. ρίγανη
150 γρ. σάλτσα απλή από φρέσκες ντομάτες (2-3 ντομάτες) ή ανάλογη ντομάτα τριμμένη κουτιού
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι και τις βάζουμε να βράσουν με λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά, ώστε να χάσουν το νερό τους και να πήξουν ελαφρά.
Καθαρίζουμε το ψάρι απο την πέτσα του και τα κόκκαλα.
Το κόβουμε σε κύβους με πλευρά 1 εκ.
Κόβουμε τις ελιές σε χοντρά κομμάτια, αφαιρώντας το κουκούτσι.
Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε από το λάδι τα φιλέτα της αντσούγιας.
Σ' ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και τα φιλετάκια αντσούγιας και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξανθύνει και να μυρίσει το σκόρδο (περ.
1΄).
Προσθέτουμε τα κομμάτια του ξιφία και τις σκ.σκόρδου ελαφρά πατημένες και τα ροδίζουμε 2'-3' ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τις ελιές, αφήνουμε 2' ακόμα και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 5'.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε al dente (πριν μαλακώσουν πολύ).
Τα ρίχνουμε στη σάλτσα, ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να μη διαλυθεί το ψάρι και αφήνουμε 2'-3' εκτός φωτιάς.
Αδειάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.