Υλικά
Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
125 ml λευκό ξηρό κρασί
380 ml ζωμό κοτόπουλου
1 κ. κ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι ή ξερό
1/2 κ. κ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψαλιδισμένο
2 κ. σ. κάππαρη ψιλή, καλά ξεπλυμένη
350 γρ. φαρφάλες/φιογκάκια (ή άλλα κοντά ζυμαρικά)
50-60 γρ τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί
2-3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. βούτυρο
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ και φαρδύ τηγάνι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας τα συχνά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και αυξάνουμε τη θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε τον κιμά, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά του.
Προσθέτουμε το κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση, για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του και προσθέτουμε το ζωμό, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και την κάππαρη και σιγοβράζουμε τον κιμά, σε μέτρια θερμοκρασία, για 10 λεπτά, μέχρι να μείνουν το μισό από τον αρχικό όγκο των υγρών του. Στο μεταξύ, ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που ήδη έχει πάρει βράση και τα βράζουμε al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι με τον κιμά, μαζί με το τυρί, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά για 1-1,5 λεπτό, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Θ.Τ.