Follow us

Μελιτζάνες πανέ ψημένες στο φούρνο, με γέμιση τυριού και συνοδευτικό πλιγούρι

Μελιτζάνες πανέ ψημένες στο φούρνο, με γέμιση τυριού και συνοδευτικό πλιγούρι

Υλικά

Υλικά

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ασπράδια από 3 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

40 γρ τριμμένο, φρέσκο καλαμποκόψωμο ή ακόμα καλύτερα γιαπωνέζικη γαλέτα πάνκο (panko)

6 κ. σ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

1 ½ κ. κ. ρίγανη, ψιλοτριμμένη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

½ κ. κ. αλάτι

2-3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

320 ml ζωμό κοτόπουλου

140 πλιγούρι ολικής άλεσης

2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 κ. σ. πελτέ

12 φυλλαράκια βασιλικού

30 γρ φέτα, θρυμματισμένη

2 κ. σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.

Λαδώνουμε ελαφρά δυο ταψάκια με σχάρα με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε τα χτυπημένα ασπράδια σε ένα μπολ και σε ένα άλλο αναμειγνύουμε το τριμμένο καλαμποκόψωμο ή το πάνκο (panko) μαζί με το κεφαλοτύρι και το αλάτι.

Κόβουμε τις άκρες και τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στα έξι, σε φέτες πάχους 2 εκ.

Τις βουτάμε μια-μια στα χτυπημένα ασπράδια και στη συνέχεια στο μείγμα με το καλαμποκόψωμο ή το πάνκο και μόλις δούμε ότι έχουν τυλιχτεί καλά τις στρώνουμε στα ταψάκια και τις αφήνουμε να ψηθούν καλά στο φούρνο, μέχρι να πάρουν χρώμα, για 25 λεπτά περίπου.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ζωμό του κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το σκεύος, σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Ενόσω ψήνονται οι μελιτζάνες, ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον πελτέ, το σκόρδο και οκτώ από τα φύλλα του βασιλικού στο μπλέντερ και φτιάχνουμε μια αραιή σάλτσα.

Την μεταγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει 8 -10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να ροδίσουν για λίγο στο γκριλ υπολογίζοντας να απέχουν από την πηγή θερμότητας τουλάχιστον 20 εκ.για να μην αρπάξουν.

Τις περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας και τις πασπαλίζουμε με τη φέτα, προσπαθώντας να τη μοιράσουμε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα-σπάτουλα βάζουμε τις 6 φέτες της μελιτζάνας πάνω από τις άλλες 6 από το άλλο ταψί και τις ψήνουμε έτσι σε στρώση για 3 λεπτά στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες στα πιάτα. Ψαλιδίζουμε τα υπόλοιπα φυλλαράκια βασιλικού και τα ανακατεύουμε με κουκουνάρι και το ζεστό πλιγούρι και μοιράζουμε και το πλιγούρι στα πιάτα.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον κεφαλοτύρι.
Θ.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.