Υλικά
Υλικά
60 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μέλι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
χυμό από 1 άλλο λεμόνι
2 ολόκληρα πορτοκάλια (το ένα κομμένο σε φέτες το άλλο στυμμένο) τα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε και με λάιμ
½ κ. κ. ξερό βασιλικό
½ κ. κ. ξερό φασκόμηλο
1 κ. κ. μαντζουράνα
½ κ. κ. πάπρικα, γλυκιά
1 γερή πρέζα μπούκοβο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαγειρικό αλάτι
2 κιλά κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες (μπουτάκια, κοπανάκια, στήθη)
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κ. σ. θυμάρι, φρέσκο ή αποξηραμένο
1 κ. σ. δεντρολίβανο, ψαλιδισμένο
διάφορα κλαράκια φρέσκων μυρωδικών για το ταψί (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, θρούμπι, μαντζουράνα)
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο που θα αλείψουμε το κοτόπουλο αναμειγνύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο με τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, την πάπρικα και το μπούκοβο και αλατοπίπερο και μαρινάρουμε το κοτόπουλο από 1-8 ώρες.
Τοποθετούμε τα μαριναρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, σε ένα ταψί (23 Χ 32 εκ), με σχάρα στον πάτο του έτσι που η πλευρά χωρίς πέτσα να ακουμπά στη σχάρα.
Μοιράζουμε τις φέτες των εσπεριδοειδών και του κρεμμυδιού πάνω, κάτω και γύρω από το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο С, φούρνο, για 1 ώρα ή μέχρι να δούμε πως οι χυμοί του βγαίνουν διάφανοι την ώρα που τσιμπάμε με το πιρούνι τη σάρκα του κοτόπουλου.
Το μεταγγίζουμε σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε, αν θέλουμε με επιπλέον κλαράκια φρέσκων μυριστικών.
Σημ.
Ενδεχομένως τα στήθη να έχουν ψηθεί στα 40 λεπτά, οπότε μπορούμε να τα βγάλουμε και λίγο νωρίτερα.
Θ.Τ.