Υλικά
υλικά για 6 άτομα
6 μεγάλοι κολιοί
1 μαραθόριζα (φινόκιο)
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
200 ml λευκό κρασί
1 κ.γ. θυμάρι, 2 φύλλα δάφνης, 1 κ.γ. ροζ πιπέρι, 3 κεδροκούκουτσα 1 κ.γ. ρίγανη
μερικά κλωναράκια μαϊντανού
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αν μπορούμε φιλετάρουμε τα ψάρια.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τα λαχανικά μας και κόβουμε τα καρότα στα 2 κατά μήκος και κατόπιν σε λεπτές λωρίδες, τη μαραθόριζα σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα, το καρότο και τα αρωματικά (πλην ρίγανης) και μπαχαρικά μας.
Σιγοψήνουμε ανακατεύοντας όσο χρειάζεται (περ.
5') για να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε τότε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού ομοιόμορφα και τοποθετούμε επάνω τα ψάρια.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη και ψήνουμε για 10'.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε ακόμα 8'-10'.
Πριν το σερβίρισμα αφαιρούμε τη δάφνη και τα κεδροκούκουτσα.
Μοιράζουμε στα πιάτα τα χορταρικά και βάζουμε επάνω από ένα ολόκληρο ή δυο φιλέτα ψαριού.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό.