Ριζότο με μύδια, μαϊντανό και σκόρδο

Ριζότο με μύδια, μαϊντανό και σκόρδο
υλικά για 6 άτομα
300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
1 κ. ζωντανά μύδια
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
4 σκ. σκόρδου
2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
1 λ. νερό καυτό
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε τα μύδια, τα καθαρίζουμε τραβώντας με δύναμη τον βύσσο (τη φουντίτσα που εξέχει) και τα ξαναπλένουμε σε πολλά νερά, πετώντας όσα μένουν ανοιχτά. Πλένουμε τον μαϊντανό, χωρίζουμε τα κοτσάνια και τα κρατάμε και ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λυώνουμε λίγο βούτυρο και μαραίνουμε το μισό κρεμμύδι για 3'-4'. Προσθέτουμε τα κοτσάνια του μαϊντανού, μια σκελίδα σκόρδου ολόκληρη, ανακατεύουμε για 1' και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. κρασί. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μύδια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε για 3'-4' και ελέγχουμε αν έχουν ανοίξει. Τα βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά, χωρίζουμε τα μύδια (που τα κρατάμε σε άλλο σκεύος) και περνάμε τον ζωμό από σουρωτήρι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το υπόλοιπο κρεμμύδι και τις 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες. Προσθέτουμε το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα για 1'. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε μια κουτάλα καυτό ζωμό από τα μύδια και αφήνουμε να απορροφηθεί από το ρύζι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να έχει ψηθεί το ρύζι (υπολογίστε περίπου 17'-20'). Αν δεν φτάσει ο ζωμός συμπληρώνουμε με νερό. Στο τέλος προσθέτουμε την τελευταία σκ. σκόρδου τριμμένη, το ξύσμα, το βούτυρο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δοκιμάζουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε ζωηρά και προσθέτουμε τα μύδια. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως. 


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen