Μπουρέκια κολοκύθας (του Ανδρέα Λαγού)

Μπουρέκια κολοκύθας (του Ανδρέα Λαγού)
Υλικά για περίπου 40 κομμάτια
2 κιλά κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια 
αλάτι
1 κιλό αλεύρι σκληρό
200 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού σόδα
3 κουτ. σούπας ξίδι
νερό όσο πάρει (περίπου 400 γρ.)
200 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο
250 γρ. πικάντικη φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βάζω σε ταψί την κολοκύθα πασπαλισμένη με αλάτι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα και να λιώνει. Ρίχνω την κολοκύθα μέσα σε σουρωτήρι και με πιρούνι τη λιώνω για να φύγουν όλα τα υγρά (καλό θα ήταν να την αφήσω για 6 ώρες να σουρώσει).
Βάζω σε λεκάνη το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Τρίβω τα υλικά μεταξύ τους, για να γίνουν σαν βρεγμένη άμμο.
Προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το ξίδι. Ζυμώνω τα υλικά ρίχνοντας νερό αργά - αργά, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη για 1 ώρα περίπου.
Ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να μαραθεί. Ρίχνω την κολοκύθα και ανακατεύω καλά. Κατεβάζω το τηγάνι από τη φωτιά, βάζω την καστανή ζάχαρη, αλάτι - πιπέρι και το τυρί. Ανοίγω τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη ή στην ειδική μηχανή για ζυμαρικά Κόβω το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες, 7 εκ. πλάτος x 25 εκ. μήκος (περίπου).Απλώνω γέμιση σε κάθε λωρίδα κατά μήκος και μετά τις τυλίγω φτιάχνοντας μικρές στριφτόπιτες. Ζεσταίνω ελαιόλαδο.
Τηγανίζω τα μπουρέκια για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Tips
Πασπαλισμένα τα μπουρέκια με τριμμένο τυρί ή συνοδευμένα με πράσινη σαλάτα...
Αντί για μπουρέκια γίνεται και πίτα μεγάλη.
Αντί για τηγάνισμα ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 20 - 25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
Στραγγίζει καλύτερα η κολοκύθα, αν ψηθεί από την προηγούμενη μέρα.
Το δερματοτύρι φτιάχνεται συνήθως από κατσικίσιο γάλα και φυλάσσεται σε δέρμα ζώου.
Εναλλακτικά ταιριάζει και κάποιο καπνιστό τυρί.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Λαγού: Οι γεύσεις "που μεγαλώσαμε", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen