Υλικά
υλικά για 4 άτομα
4 κομμάτια φιλέτο μοσχαρίσιο πάχους 4-5 εκ. περίπου
200 ml ζωμό κρέατος
100 ml μπράντυ
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένο
1 κ.γ. πράσινο πιπέρι σε κόκκους
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
παρασκευή
Απλώνουμε σε ρηχό πιάτο το σπασμένο μαυροπίπερο και περνάμε μέσα τα φιλέτα, να κολλήσει αρκετό σε κάθε πλευρά.
Σε μεγάλο τηγάνι λυώνουμε το βούτυρο και βάζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά, να πάρουν χρώμα από τις δυο πλευρές.
Θα χρειαστούν περίπου 3' από κάθε πλευρά για μέτριο ψήσιμο και λίγο περισσότερο αν τα θέλετε πιο ψημένα (σε μέτρια φωτιά).
Ομως, μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν εσωτερικά.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι το μπράντυ και ανάβουμε αμέσως προσεκτικά μ' ένα σπίρτο.
Μόλις σβήσει η φλόγα προσθέτουμε τον ζωμό και το πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί και να πήξει (2'-3').
Προσθέτουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.
Εκτός φωτιάς, βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα φιλέτα με το ζουμί που έχουν αφήσει στην πιατέλα και αφήνουμε να μείνουν μερικά λεπτά, γυρίζοντας και από την άλλη.
Πριν σερβίρουμε τα ζεσταίνουμε ελαφρά.
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.σημ.1 το ίδιο πιάτο μπορεί να γίνει και με χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι), αλλά θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο. σημ.
2 σπάζουμε τους κόκκους πιπεριού κοπανώντας τους ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολα ή σε γουδί ή με 2-3 πατήματα στο μούλτι)