Υλικά
υλικά για 6 άτομα
1 κ. πατάτες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε φετάκια ή κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αβγό
1 φλ.τσ. ζωμό κότας
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλ.τσ. γάλα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένα
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τις καθαρίζουμε χλιαρές και τις λυώνουμε με την πρέσα ή τη μηχανή του πουρέ ή με πηρούνι.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 2' τα καρότα.
Τα σκεπάζουμε με μερικές κ.σ νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε 3' να μαλακώσουν .
Τα κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε για 2'.
Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει καλά.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και 1 φλ.τσ.
ζωμό και σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 15'.
Οταν είναι έτοιμος προσθέτουμε τον μαϊντανό και το αβγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τον πουρέ με το γάλα και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 5'-6' μέχρι να πιεί τα υγρά του και να φύγει η μυρωδιά της πατάτας.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.
Σ' ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε τον κιμά.
Από πάνω βάζουμε τα καρότα και σκεπάζουμε με τον πουρέ.
Τον ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο για 25' και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.σημ.
πρόκειται για παραλλαγή του κλασικού γαλλικού πιάτου hachis parmentier.