Υλικά
500 γρ. γαύροςΥλικά για 20 μερίδες
Αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
3 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
1 κουταλάκι νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο)
1/2 φλιτζάνι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1.
Καθαρίζετε τον γαύρο: Αφαιρείτε το κεφάλι και τα εντόσθια.
Κρατάτε το ψάρι με την ουρά προς τα πάνω και τραβάτε απαλά ένα από τα πτερύγια της ουράς.
Έτσι αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά.2.
Τοποθετείτε τα ψάρια σε στρώσεις σε δοχείο που να κλείνει ερμητικά, και ρίχνετε αλάτι σε κάθε στρώση.
Περιχύνετε με το ξίδι.
Σκεπάζετε το δοχείο και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες.3.
Στραγγίζετε σχολαστικά το ψάρι.
Τοποθετείτε τον γαύρο ξανά στο δοχείο σε στρώσεις, πασπαλίζοντας ανάμεσα σε κάθε στρώση σκόρδο, νιφάδες καυτερής πιπεριάς και κόλιαντρο.
Τα καλύπτετε με ελαιόλαδο.
Αφήνετε το ψάρι να μαριναριστεί για ακόμα 6 ώρες πριν το σερβίρετε.
Διατηρείτε τον γαύρο στο λάδι μέσα στο ψυγείο.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα "Μεζές", εκδόσεις Μίνωας.