Υλικά
3 κουταλιές ανάλατο βούτυροΥλικά για 8-10 μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια κοτόπουλο, βρασμένο και ψιλοκομμένο
3 του φλιτζανιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250 γρ. φύλλο κρούστας, ξεπαγωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
Ελαιόλαδο για την επιφάνεια του φύλλου
2 μεγάλα αυγά
3 κουταλιές γάλα
1 φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη
Εκτέλεση
1.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζετε τον κρεμμύδι και το σκόρδο για 8-10 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το κοτόπουλο, τον δυόσμο και το μείγμα κρεμμυδιού.
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο.2.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 1800C.
Λαδώνετε ελαφρά ταψί διαστάσεων 22x32x5 εκ.
Τοποθετείτε 1 φύλλο καθέτως στο ταψί.
Το αλείφετε με λάδι, κυρίως γύρω από τις άκρες.
Τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο φύλλο, λίγο πιο διαγώνια από το πρώτο, ώστε να σχηματίσει βεντάλια γύρω από το ταψί.
Το αλείφετε με λάδι και συνεχίζετε έτσι με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα με διαφορετική κλίση, μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος του ταψιού, και από το χείλος του να εξέχει ο ίδιος αριθμός φύλλων.3.
Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα.
Τυλίγετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, για να δημιουργηθεί χείλος.
Χτυπάτε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνετε τη φέτα.
Περιχύνετε με το μείγμα την πίτα, γέρνοντας το ταψί για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Ψήνετε την πίτα για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σταθεί η γέμιση, και το φύλλο να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε για λίγο να κρυώσει και την κόβετε από το κέντρο προς τα έξω σε 8-10 τρίγωνα κομμάτια.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα "Μεζές", εκδόσεις Μίνωας.