Υλικά
Υλικά για 4 μερίδες
Για τη σάλτσα
2 πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων
1 κόκκινο κρεμμύδι
1 καρότο
1 μαραθόριζα
1 μήλο
ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκιά καπνιστή πάπρικα, συν μια ποσότητα
για το σερβίρισμα
4-5 φρέσκα φύλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
700 γρ. ντομάτα πασάτα
Για το χοιρινό
500 γρ. χοιρινό φιλέτο
1 κουταλιά τριμμένο κόλιανδρο
Για το σερβίρισμα
1 κούπα (300 γρ.) ρύζι μακρύκοκκο ή μπασμάτι
70 γρ. ρόκα
1 λεμόνι
4 κουταλιές γιαούρτι άπαχο
Παρασκευή:
Συγκεντρώνουμε όλα τα εργαλεία: καυτό νερό στο βραστήρα, μίξερ (χοντρός δίσκος κοπής), μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα (μέτρια φωτιά), μεσαία κατσαρόλα με καπάκι (μέτρια φωτιά), γκριλιέρα (δυνατή φωτιά).Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στη μέση το κρεμμύδι, καθαρίζουμε το καρότο, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα τη μαραθόριζα (κρατώντας στην άκρη τυχόν φύλλα).
Τα περνάμε όλα από το μίξερ μαζί με το μήλο και τα κόβουμε φέτες.
Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι στην αντικολλητική κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά, προσθέτουμε την πάπρικα και τα φύλλα δάφνης, λιώνουμε μέσα το αξεφλούδιστο σκόρδο με τον πολτοποιητή, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά.Βάζουμε στη μεσαία κατσαρόλα 1 κούπα ρύζι και 2 κούπες νερό που κοχλάζει μαζί με 1 γερή πρέζα αλάτι, τοποθετούμε το καπάκι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Κόβουμε το χοιρινό σε 8 μενταγιόν και τα χτυπάμε με τη γροθιά μας να απλώσουν.
Τα τρίβουμε με αλάτι, πιπέρι, τον τριμμένο κόλιανδρο και 1 κουταλάκι λάδι.
Τα βάζουμε στην γκριλιέρα, ώσπου να ψηθούν μέχρι μέσα, γυρνώντας τα μόλις πάρουν ωραίο χρώμα.Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι και την ντομάτα πασάτα στις πιπεριές, καρυκεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Πασπαλίζουμε το ρύζι με λίγη πάπρικα.
Ραντίζουμε τη ρόκα με το χυμό λεμονιού και 1 μικρή πρέζα αλάτι, και προσθέτουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα στη σάλτσα, ανακατεύοντας ήπια.
Αδειάζουμε τη σάλτσα σε πιατέλα, βάζουμε το ψημένο χοιρινό από πάνω και σκορπίζουμε τη ρόκα που περίσσεψε.
Περιχύνουμε με το γιαούρτι, σκορπίζουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα μάραθου (αν είχαμε στην άκρη) και συνοδεύουμε με το ρύζι.Σημ.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Jamie Oliver «15λεπτα γεύματα» των εκδόσεων Διόπτρα.