Follow us

Μαραθόριζες γκρατέν

Μαραθόριζες γκρατέν

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μαραθόριζες (φινόκιο), κατά προτίμηση μικρές, κομμένες στα οκτώ ή σε λεπτές φέτες

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες μαζί με το πιο τρυφερό, πράσινο τμήμα τους

αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κ. σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

3 κ. σ. αλεύρι

1 1/2 φλιτζάνι γάλα

1 κούπα γιαούρτι αγελάδας (2% λιπαρά)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 αυγό, χωρισμένο

11/4 φλιτζάνι τριμμένη, πικάντικη γραβιέρα (ή αρσενικό) Νάξου

3 κ. σ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

Παρασκευή

Αφαιρούμε όσα εξωτερικά φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από τις μαραθόριζες είναι χαλασμένα.

Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια, για 3 λεπτά, ανακατεύοντας τα.

Προσθέτουμε τις κομμένες μαραθόριζες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, για 10-15 λεπτά, ανακατώνοντας τες, πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους.

Τις απομακρύνουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το αλάτι και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι και τα δουλεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα τους.

Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μονομιάς το γάλα και το γιαούρτι, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσουν.

Βάζουμε ξανά το σκεύος στη φωτιά και δουλεύουμε πάλι με το σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, και ενώ τα ανακατεύουμε προσθέτουμε τον κρόκο.

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, κρατώντας 1-2 κουταλιές για γκρατινάρισμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο ?.

Μοιράζουμε τη σοταρισμένη μαραθόριζα καθώς και τα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθο σε ένα σκεύος του γκρατέν.

Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και περιχύνουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε από πάνω.

Πασπαλίζουμε και τη γραβιέρα που κρατήσαμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω το γκρατέν και να κοχλάζει η γέμιση.

Σερβίρετε αμέσως.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.