Υλικά
Υλικά
αλεύρι για 5 φύλλα (ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο)
½ κιλό τυρί φέτα
8 αυγά χτυπημένα
½ φλ. τσαγιού γάλα
200 γρ. βούτυρο (πρόβειο ή αγελαδινό)
200 γρ. καλαμποκάλευρο
Βασική συνταγή για ηπειρώτικα φύλλα για πίτα:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο καλής ποιότητας
1 κ.τ.γ. αλάτι
Παρασκευή
Νερό όσο χρειάζεται (περίπου 1 φλ.
τσαγιού.
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού, όσο πιο γνήσιο είναι το αλεύρι, τόσο πιο βαρύ είναι) Πολλοί προσθέτουν στο ζύμωμα λίγο λάδι ή λιωμένο πρόβειο βούτυρο (περίπου 3-4 κ.τ.σ.) για να έχουν πιο νόστιμο και ελαστικό φύλλο.
Άλλοι έχουν ως μυστικό τις 2 κ.τ.σ.
ξίδι για να γίνεται το φύλλο περισσότερο τραγανό.
Ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (ανάλογα με τον αριθμό φύλλων που θέλουμε) και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν.
Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη ή τη βέργα ανάλογα με το πάχος του φύλλου που θέλουμε να επιτύχουμε.
Πλάθουμε ή παίρνουμε 5 φύλλα χωριάτικα.
Τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε τα αυγά, το καλαμποκάλευρο και το γάλα.
Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ένα φύλλο βουτυρωμένο και απλώνουμε τη γέμιση.
Συνεχίζουμε βάζοντας εναλλάξ φύλλο (βουτυρωμένο) και γέμιση.
Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.
Ραντίζουμε με βούτυρο.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Αλέξανδρου Γιώτη "Πύρρος ο δρόμων μάγειρος" των εκδόσεων Τόπος.