Follow us

Μπρόκολο και κουνουπίδι στο φούρνο γκρατέν

Μπρόκολο και κουνουπίδι στο φούρνο γκρατέν

Υλικά

Υλικά

1 μέτριο μπρόκολο

1 μέτριο κουνουπίδι

100 ml γάλα 

100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια

για τη μπεσαμέλ:

40 γρ. αλεύρι

40 γρ. βούτυρο

600  ml γάλα πλήρες

1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, κρατώντας το λεπτό μέρος του κοτσανιού.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τοποθετούμε το κουνουπίδι με όσο αλατισμένο νερό χρειάζεται ώστε να το μισοσκεπάζει και το βράζουμε περίπου 10', ώστε να κρατάει λίγο.

Βράζουμε το μπρόκολο 5' περίπου σε αλατισμένο νερό.

Τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και κατόπιν τα στραγγίζουμε.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βουτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ανοιχτό ξανθό χρώμα, σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών.

Αφήνουμε να σιγοβράσει 5', ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και τοποθετούμε ομοιόμορφα το μπρόκολο μαζί με το κουπίδι, όλα πολύ καλά στραγγισμένα.

Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη φρυγανιά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο.

Ψήνουμε το γκρατέν επί 20'-25' περίπου. Updated: 26/10/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/13

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.