Follow us

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα ροδιού

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα ροδιού

υλικά

1 μεγάλη κότα πάνω από 2 κ.
1 μεγάλο κρεμμύδι στα τέσσερα
1 μικρό κεφάλι σκόρδο ακαθάριστο, κομμένο οριζόντια στη μέση
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
για τη σάλτσα ροδιού
3/4 φλ. τσ. φρέσκο χυμό ροδιού
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. ζωμό κότας
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1/2 φλ.τσ. σπόρους ροδιού
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε και σκουπίζουμε το πουλερικό. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο με αλάτι και πιπέρι. Με τα δάχτυλά μας χαλαρώνουμε το δέρμα ξεκινώντας από το λαιμό και τρίβουμε κάτω από το δέρμα το βούτυρο, καλύπτοντας όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μπορούμε. Τρίβουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το θυμάρι το κοτόπουλο εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά το εσωτερικό του και βάζουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο σκεύος 1/2 φλ.τσ. νερό. Ψήνουμε το κοτόπουλο σε φούρνο προθερμασμένο, αρχικά στους 200ο για 15', κατόπιν στους 160ο μέχρι να μαλακώσει και να ξεροψηθεί εξωτερικά. Το βγάζουμε από το σκεύος και το διατηρούμε ζεστό, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Περνάμε από σουρωτήρι τους χυμούς του και προσθέτουμε το ζωμό κότας. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη να ζεσταθεί και να λυώσει, χωρίς ανακάτεμα. Μόλις λυώσει την ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα ξανθό. Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. χυμό ροδιού και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας να γίνει σιρόπι. Το κρατάμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένα μείγμα ξανθό, περίπου 5'. Ρίχνουμε τον ζωμό ζεστό, βάζουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε το σιρόπι του ροδιού. Σιγοβράζουμε για 5' περίπου και μόλις αρχίσει να πήζει το αποσύρουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ολόκληρο, το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα και σερβίρουμε την υπόλοιπη σε μπολ χωριστά.
σημ. το ίδιο φαγητό γίνεται και με γαλοπούλα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;