Κρέπες με ζαμπόν και τυρί

Κρέπες  με ζαμπόν και τυρί
υλικά για 10 περίπου κρέπες
200 γρ. αλεύρι
2 αβγά
500 ml γάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
για τη γέμιση:
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
200 γρ. ζαμπόν σε χοντρές φέτες, κομμένες σε μακρόστενα κομματάκια
για τη σάλτσα της γέμισης:
200 γρ. αλεύρι
200 ml γάλα πλήρες
1 κρόκος αβγού
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

παρασκευή

Φτιάχνουμε το χυλό χτυπώντας τα υλικά στο μπλέντερ ή με το σύρμα. Τον αφήνουμε να σταθεί 10΄-20' στο ψυγείο. Για να ψήσουμε τις κρέπες βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελάχιστα ένα μέτριο τηγανάκι. Οταν κάψει ρίχνουμε ποσότητα μεγάλης κουταλιάς και γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί ένα λεπτό στρώμα σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα. Πρέπει να σχηματιστεί πολύ λεπτό στρώμα χυλού. Μπορεί οι πρώτες κρέπες να μην πετύχουν απόλυτα, μέχρι να βρείτε τη σωστή ποσότητα χυλού και τη θερμοκρασία ψησίματος. Ψήνουμε την κρέπα σε μέτρια φωτιά και όταν ροδίσει τη γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη πλευρά. Τοποθετούμε τις ψημένες κρέπες σε πιάτο, τη μία επάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να γίνουν όλες. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα για τη γέμιση: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών για 3'-4', μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά. Ξαναβάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, κάτι που θα χρειαστεί 5'-7'. Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθούν στη σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να μισοκρυώσει πριν τη χρήση. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Απλώνουμε στην άκρη κάθε κρέπας 2 κ.σ. από τη σάλτσα, μια κ.σ. τυρί τριμμένο και ανάλογο ζαμπόν. Τυλίγουμε την κρέπα σφιχτά, γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα να διπλωθούν με το τύλιγμα. Τις ακουμπάμε πλάι-πλάι σε πυρέξ. Οταν τυλιχτούν όλες τις βάζουμε στο φούρνο για 10΄-12' και σερβίρουμε. Οι κρέπες μπορούν να ετοιμαστούν από πριν και να διατηρηθούν στο ψυγείο μερικές ώρες σκεπασμένες με μεμβράνη. Τις ψήνουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.
tips: με αυτή τη βασική συνταγή και την ίδια σάλτσα μπορούμε να βάλουμε σωταρισμένα μανιτάρια ή, αντί για ζαμπόν, σωταρισμένο μπέϊκον ή ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου.




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen