Τραχανάς

O τραχανάς είναι ένα ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν που αποτελείται από σπασμένο σιτάρι και γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή μίγμα με πρόβειο). Καταναλώνεται σαν σούπα και είναι ιδανικός για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Σερβίρεται με τριμμένο τυρί Φέτα (στην Ελλάδα) ή κύβους από τυρί Χαλούμι (στην Κύπρο), καθώς και κομμάτια από φρυγανισμένο ψωμί. 

Υλικά 
Αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα (νωπό) Η ποιότητα του γάλακτος είναι πολύ σημαντική και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ελεγμένο και απαλλαγμένο από αντιβιοτικά, νερό και αυξημένο μικροβιακό φορτίο. 
Σιτάρι
Γιαούρτι
Αλάτι 


Διαδικασία 

Για την παρασκευή σπιτικού τραχανά επιλέγετε καλής ποιότητας αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα κατσικίσιου και πρόβειου. Θα χρειαστείτε 1 κιλό χοντροαλεσμένο σιτάρι για κάθε 2 λίτρα γάλα και θα προσθέσετε αλάτι σε αναλογία 0,5-1% επί της συνολικής ποσότητας του μείγματος (γάλακτος και σιταριού). 
1.Ζεσταίνετε το φρέσκο γάλα στους 75°-80°C για πολύ λίγο (για να καταστραφούν οι περισσότεροι μικροοργανισμοί) και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία 40°-45°C. 
2.Όταν φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, προσθέτετε το γιαούρτι, σε αναλογία περίπου 3%, για να υποβοηθηθεί η ζύμωση. 
3.Tο δοχείο με το γάλα τοποθετείται σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή οξύτητα (pH 4,6). Ανακατεύετε το γάλα μέσα στο δοχείο καθημερινά. 
4.Όταν το γάλα είναι έτοιμο, το βράζετε στην κατσαρόλα μέχρι να κοχλάσει. 
5.Προσθέτετε το αλάτι, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια κουτάλα, και, αφού ξανακοχλάσει, προσθέτετε το χοντροαλεσμένο σιτάρι λίγο-λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε σιγανή φωτιά. 
6.Το βράσιμο τελειώνει όταν έχετε ένα πηκτό μείγμα που ξεκολλά από τα τοιχώματα του δοχείου καθώς το ανακατεύετε. 
7.Απομακρύνετε το δοχείο από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. 
8.Πλάστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες ή ρολά και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι ή με το χέρι. Απλώστε τα σε μια επιφάνεια και αφήστε τα στον ήλιο να στεγνώσουν (ξεραθούν) για 3-4 μέρες. 

Συμβουλές 
Για να διατηρηθεί καλά ο τραχανάς, θα πρέπει να είναι σωστά ξεραμένος και να τοποθετείται μέσα σε υφασμάτινο σάκο (για παράδειγμα μια μαξιλαροθήκη) προκειμένου να αερίζεται. 
Προσθέστε μερικές σκελίδες σκόρδο μέσα στο σάκο όπου θα φυλάξετε τον τραχανά για να τον προστατεύσετε από τα σκουλήκια. 
Ο τραχανάς διατηρείται περισσότερο διάστημα χωρίς να αλλοιώνεται μέσα στο ψυγείο. 

Συνταγή από το βιβλίο "φτιάχνω μόνος μου τυρί και γιαούρτι" των Θωμά Μπίντση - Φώτη Παπαδήμα, Εκδόσεις Ψύχαλου.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen