Υλικά
υλικά
30 πράσινα σπαράγγια, περίπου
4 πολύ φρέσκα αβγά βρασμένα σφιχτά, αλλά όχι πολύ (στη μέση να κρατάνε λίγο)
30 ml ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο ή πολύ απαλό ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
1 κ.γ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τους μίσχους των σπαραγγγιών κατά το 1/3 ξεφλουδίζοντας το σκληρό περίβλημα.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με άφθονο αλατισμένο νερό να βράσουν 6', μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει η κορυφή τους.
Τα βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό και κατόπιν τα ακουμπάμε σε πετσέτα να στραγγίξουν.
Σε μια επιφάνεια κοπής χωρίζουμε τις κορυφές (περίπου 4-5 εκ.) από τους μίσχους, που θα τους χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο (π.χ.
ριζότο, σούπες κ.λ.).
Φτιάχνουμε τη σως γκριμπίς, που είναι μια μαγιονέζα με βρασμένους κρόκους και ψιλοκομμένα τουρσιά: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τους κρόκους των αβγών, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και λυώνουμε με το πιρούνι.
Προσθέτουμε το ξίδι και όταν γίνει σχετικά λείο μείγμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα το λάδι, ανακατεύοντας με πιρούνι ή το σύρμα, ακριβώς όπως στη μαγιονέζα.
Αν στο τέλος προκύψει πολύ σφιχτή προσθέτουμε 1 κ.γ.
ξίδι ή νερό και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
Η σάλτσα μας πρέπει να μοιάζει στην όψη με μαγιονέζα.
Προσθέτουμε τότε την κάπαρη, το αγγουράκι, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι (όλα εντελώς στεγνά) και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τις κορυφές των σπαραγγιών σε οβάλ πιατέλα.
Σκεπάζουμε με κουταλιές από τη σως γκριμπίς, αφήνοντας να φαίνονται οι άκρες των σπαραγγιών. tips: ένα παρόμοιο αποτέλεσμα (οπωσδήποτε με πιο κοινή γεύση) με ευκολότερο τρόπο μπορούμε να έχουμε χρησιμοποιώντας έτοιμη μαγιονέζα στην οποία προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα.