Follow us

Σπαράγγια με σως γκριμπίς (gribiche)

Σπαράγγια με σως γκριμπίς (gribiche)

Υλικά

υλικά

30 πράσινα σπαράγγια, περίπου

4 πολύ φρέσκα αβγά βρασμένα σφιχτά, αλλά όχι πολύ (στη μέση να κρατάνε λίγο)

30 ml ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο ή πολύ απαλό ελαιόλαδο

1 1/2 κ.σ. ξίδι λευκό

1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν

1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη

1 κ.γ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 

2 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τους μίσχους των σπαραγγγιών κατά το 1/3 ξεφλουδίζοντας το σκληρό περίβλημα.

Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με άφθονο αλατισμένο νερό να βράσουν 6', μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει η κορυφή τους.

Τα βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό και κατόπιν τα ακουμπάμε σε πετσέτα να στραγγίξουν.

Σε μια επιφάνεια κοπής χωρίζουμε τις κορυφές (περίπου 4-5 εκ.) από τους μίσχους, που θα τους χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο (π.χ.

ριζότο, σούπες κ.λ.).

Φτιάχνουμε τη σως γκριμπίς, που είναι μια μαγιονέζα με βρασμένους κρόκους και ψιλοκομμένα τουρσιά: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τους κρόκους των αβγών, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και λυώνουμε με το πιρούνι.

Προσθέτουμε το ξίδι και όταν γίνει σχετικά λείο μείγμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα το λάδι, ανακατεύοντας με πιρούνι ή το σύρμα, ακριβώς όπως στη μαγιονέζα.

Αν στο τέλος προκύψει πολύ σφιχτή προσθέτουμε 1 κ.γ.

ξίδι ή νερό και ανακατεύουμε καλά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

Η σάλτσα μας πρέπει να μοιάζει στην όψη με μαγιονέζα.

Προσθέτουμε τότε την κάπαρη, το αγγουράκι, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι (όλα εντελώς στεγνά) και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τις κορυφές των σπαραγγιών σε οβάλ πιατέλα.

Σκεπάζουμε με κουταλιές από τη σως γκριμπίς, αφήνοντας να φαίνονται οι άκρες των σπαραγγιών. tips: ένα παρόμοιο αποτέλεσμα (οπωσδήποτε με πιο κοινή γεύση) με ευκολότερο τρόπο μπορούμε να έχουμε χρησιμοποιώντας έτοιμη μαγιονέζα στην οποία προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.