Follow us

Πίτα με σπανάκι, ανθότυρο και βρασμένα αβγά

Πίτα με σπανάκι, ανθότυρο και βρασμένα αβγά

Υλικά

υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας ή σφολιάτα

400 γρ. καθαρισμένο σπανάκι

400 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο (ή άλλο παρόμοιο φρέσκο τυρί)

100 γρ. κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα σε κυβάκια

6 αβγά βρασμένα σφιχτά

1 ασπράδι αβγού για το άλειμμα

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

2 κ.σ. άνηθο κομμένο

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

2 κ.σ. ελαιόλαδο και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Πλένουμε το σπανάκι και το στεγνώνουμε καλά.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα με 1 κ.σ βούτυρο, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5' να μαραθεί, ανακατεύοντας μια-δυο φορές.

Το μεταφέρουμε σε τρυπητό και όταν μισοκρυώσει το σφίγγουμε με το χέρι να βγάλει όλα τα υγρά του.

Σε βαθύ, μεγάλο τηγάνι λυώνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσει, 2'-3'.

Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στο κρεμμυδάκι.

Ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Εφόσον το μείγμα είναι σχεδόν κρύο προσθέτουμε το φρέσκο τυρί σε κομμάτια και ανακατεύουμε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε στη συνέχεια τους κύβους της κεφαλογραβιέρας.

Καθαρίζουμε τα αβγά και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.

Σε ένα στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο μέτριο ταψάκι λαδωμένο, απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας (ή το ένα φύλλο σφολιάτας) το καθένα καλά λαδωμένο.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και τοποθετούμε επάνω τα αβγά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.

Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα καλά λαδωμένα και στο τέλος γυρίζουμε το τελείωμά τους κάτω από την πίτα.

(Αν χρησιμοποιούμε σφολιάτα, αλείφουμε με αβγό το τελείωμα του κάτω φύλλου γύρω- γύρω και γυρίζουμε "τσιμπώντας" το επάνω φύλλο να ενωθεί με το κάτω.

Κατόπιν κάνουμε μικρά σχισίματα στην επιφάνεια με τη μύτη ενός μαχαιριού.) Αλείφουμε την πίτα με αβγό και τη χαράζουμε.

Την ψήνουμε 35'-40' και την αφήνουμε να μισοκρυώσει πριν την κόψουμε.σημ.

αυτή η πρωτότυπη πίτα δείχνει ωραιότερη σε στρογγυλό ταψί.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.