Follow us

Κρέπες Φλορεντίν (με σπανάκι)

Κρέπες Φλορεντίν (με σπανάκι)

Υλικά

υλικά για 12 κρέπες

για το χυλό:

80 γρ. αλεύρι

140 ml γάλα

2 αβγά χτυπημένα

2 κ.σ. βούτυρο λυωμένο 

1/2 κ.γ. μαραθόσπορο (προαιρετικά)

ελάχιστο αλάτι

για τη μπεσαμέλ:

1 λ. γάλα

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

1/3 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

για τη γέμιση:

1200 γρ. τρυφερό σπανάκι

650 γρ. ρικόττα (ή ανθότυρο)

3 αβγά χτυπημένα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια

30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. σάλτσα ντομάτας (σπιτική ή έτοιμη)

παρασκευή

Για τις κρέπες, ανακατεύουμε σε βαθύ σκεύος το αλεύρι με το αλάτι και το μαραθόσπορο και ρίχνουμε στη μέση τα αβγά.

Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών και προσθέτουμε το βούτυρο λυωμένο μέχρι να γίνει ένα μείγμα.

Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα μέχρι το 1/4.

Κατόπιν το ρίχνουμε όλο μαζί και χτυπάμε το χυλό.

Οταν γίνει λείος τον αφήνουμε να σταθεί 30'-1 ώρα πριν τη χρήση.

Για να φτιάξουμε τις κρέπες βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελάχιστα ένα μέτριο τηγανάκι.

Οταν κάψει ρίχνουμε ποσότητα μεγάλης κουταλιάς και γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί ένα λεπτό στρώμα σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα.

Πρέπει να σχηματιστεί πολύ λεπτό στρώμα χυλού.

Μπορεί οι πρώτες κρέπες να μην πετύχουν απόλυτα, μέχρι να βρείτε τη σωστή ποσότητα χυλού και τη θερμοκρασία ψησίματος.

Ψήνουμε την κρέπα σε μέτρια φωτιά και όταν ροδίσει τη γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη πλευρά.

Τοποθετούμε τις ψημένες κρέπες σε πιάτο, τη μία επάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να γίνουν όλες.Για τη γέμιση, ζεματίζουμε για 2' στο σπανάκι σε νερό που βράζει και το στραγγίζουμε πιέζοντας να φύγουν όλα τα υγρά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι 3΄.

Προσθέτουμε το σπανάκι κομμένο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με σπάτουλα σε μάλλον δυνατή φωτιά για 3'-4'.

Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σουρωτήρι.

Σε βαθύ σκεύος θρυμματίζουμε με το πιρούνι τη ρικόττα και την ανακατεύουμε με την παρμεζάνα και τα αβγά.

Την προσθέτουμε στο κρύο σπανάκι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά της γέμισης.

Βάζουμε στη μία άκρη κάθε κρέπας μιά κουταλιά.

Τυλίγουμε τη κρέπα προσεκτικά γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα να κλείσουν τη γέμιση. Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά 4'-5'.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας ζωηρά.

Οταν γίνει λείο ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας συνέχεια. Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.

Τοποθετούμε τις κρέπες κολλητά τη μία στην άλλη, σε ένα ή δύο βουτυρωμένα πυρέξ, στα οποία έχουμε απλώσει 3-4 κ.σ μπεσαμέλ.

Σκεπάζουμε τις κρέπες με τη σάλτσα ντομάτας και ρίχνουμε επάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τριμμένη παρμεζάνα.

Τις ψήνουμε για 15' περίπου και τις σερβίρουμε ζεστές.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.