Υλικά
υλικά για 2 άτομα
100 γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού (καθαρισμένο)
100 γρ. καπνιστό σολομό
50 γρ. ρικότα ή τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. κοφτή μαγιονέζα
1/2 μέτριο λεμόνι
1 κ.γ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν
παρασκευή
Στύβουμε το λεμόνι και παίρνουμε το ξύσμα του.
Βάζουμε σε ένα μέτριο τηγάνι 1/2 φλ.τσ.
νερό με λίγο αλάτι, μερικές σταγόνες λεμόνι και και σιγοβράζουμε το φρέσκο σολομό περίπου 10', μέχρι να γίνει ροζ ανοιχτό όλο το ψαχνό του.
Χωρίζουμε και κρατάμε στην άκρη 1/3 φέτας από τον καπνιστό σολομό, κόβουμε τον υπόλοιπο σε κομματάκια και τον βάζουμε στο μπλέντερ (ή σ' ένα μούλτι), μαζί με το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθεί και σταματάμε αμέσως μόλις γίνει ανάλαφρη μους.
Οταν κρυώσει ο φρέσκος σολομός, τον λυώνουμε με πιρούνι και τον ανακατεύουμε με το τυρί και τη μαγιονέζα, τα 2/3 του μαϊντανού, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στην κρέμα του καπνιστού σολομού και ανακατεύουμε απαλά αλλά καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο ποτήρια του παγωτού ή σε μπολ και γαρνίρουμε καθένα με μιά λωρίδα σολομού τυλιγμένη ρολό και λίγο μαϊντανό.
Ρίχνουμε από πάνω, αν θέλουμε, ελάχιστο πιπέρι καγιέν.tips: αν συνοδέψουμε το πιάτο με ένα ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια, ραντισμένο με λεμόνι και πιπέρι καγιέν, έχουμε ένα πρώτο πιάτο που μπορεί να αντικαταστήσει και τη σαλάτα.
Σ΄αυτή την περίπτωση σερβίρουμε τη μους φορμαρισμένη σε μεσαία πιάτα και τοποθετούμε το αβοκάντο τριγύρω.
Γαρνίρουμε με φυλλαράκια ρόκας.