Υλικά
υλικά για 4 ατομικά πατέ
250-300 γρ. ψαχνό φρέσκου ψαριού (π.χ. τσιπούρα, λαυράκι, μπακαλιάρος, φαγκρί, μυλοκόπι)
2 ασπράδια αβγών ελαφρά χτυπημένα
4 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος πλήρης
4-6 μεγάλες φέτες μπέικον (κομμένες από ολόκληρο κομμάτι)
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 φλ.τσ. μαγιονέζα
1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο και βάζουμε μέσα ένα ταψάκι με νερό.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμυδάκι, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο.
Αφού βεβαιωθούμε ότι το ψάρι είναι τελείως καθαρό, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στο μίξερ μαζί με τα ασπράδια, την κρέμα και το μαϊντανό.
Το βάζουμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
Βουτυρώνουμε 4 ατομικά φορμάκια και τα ντύνουμε εσωτερικά με λεπτά φετάκια μπέικον.
Μοιράζουμε μέσα το μείγμα του ψαριού.
Βάζουμε τα σκεύη στο ταψάκι με το νερό και αφήνουμε να σιγοψηθούν 40' περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σχεδόν τελείως πριν τα ξεφορμάρουμε στο πιάτο.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη μαγιονέζα ή χρησιμοποιούμε έτοιμη.
Την αναμειγνύουμε με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε την κάπαρη.
Σερβίρουμε μια καλή κουταλιά δίπλα στο κάθε πατέ και από πάνω.
Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα για πρώτο πιάτο. tips: είναι ένα εύκολο "πατεδάκι" που θα παίξει μια χαρά το ρόλο του πρώτου πιάτου σ' ένα τραπέζι.
Διαλέξτε ένα ολόφρεσκο ψάρι με λευκή σάρκα, μεγαλούτσικο, ώστε να μη σας προβληματίσουν τα μικρά κοκκαλάκια.
Μια καλή λύση είναι το ψάρι ιχθυοτροφείου, που μπορούμε να βρούμε ολόφρεσκο και σε καλή τιμή.