Follow us

Πατέ χωριάτικο (de campagne)

Πατέ χωριάτικο (de campagne)

Υλικά

υλικά (για 10-12 άτομα)

500 γρ. φέτες πανσέτα (αλλαντικό) ή μπέικον από ολόκληρο κομμάτι, όχι καπνιστό

500 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα

250 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο

350 γρ. κιμά χοιρινό κομμένο μία φορά (όσο πιο χοντρό γίνεται)

1/2 φλ.τσ. φουντοκόψιχα ωμή (προαιρετικά)

150 γρ. φρυγανιά φρεσκοτριμμένη 

150 ml λευκό ξηρό κρασί

2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

3 σκ. σκόρδο λυωμένες

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. θυμάρι 

1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο

1/2 κ.γ. αλάτι

μια μακρόστενη ή στρογγυλή βαθειά φόρμα από πυρίμαχο υλικό (μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη, ανάλογα με το μέγεθος)

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο και βάζουμε μέσα ένα ταψάκι με νερό που να χωράει τη φόρμα μας.

Στρώνουμε τις μισές φέτες της πανσέτας στον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας ώστε να καλυφθεί όλη, φροντίζοντας να εξέχουν λίγο από τη φόρμα.

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε βαθύ σκεύος με τα πολύ ψιλοκομμένα συκωτάκια, τον κιμά, τα φουντούκια, το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε το μείγμα καλά με σπάτουλα ή κουτάλι, προσθέτουμε τη φρυγανιά και το κρασί και ζυμώνουμε ξανά το μείγμα.

Το βάζουμε στη φόρμα, το πατάμε καλά, ισιώνουμε την επιφάνεια, σκεπάζουμε με τις φέτες της πανσέτας που εξέχουν και την καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο βουτυρωμένο (για να μην κολλήσει).

Βάζουμε τη φόρμα με το πατέ μέσα στο ταψάκι με το νερό.

Το αφήνουμε να ψηθεί περίπου 2.30' στο φούρνο.

Οταν το βγάλουμε, ακουμπάμε ένα βάρος επάνω και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή περισσότερο -ακόμα καλύτερα να το σερβίρουμε την επομένη.

Για το σερβίρισμα, ξεφορμάρουμε σε μακρόστενη πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό.

Κόβουμε το πατέ σε φέτες και προσφέρουμε μαζί φρυγανισμένο ψωμί ζυμωτό.

Ταιριάζει επίσης η μουστάρδα. tips: ζητείστε από τον κρεοπώλη να ψιλοκόψει τα συκώτι, έχει τα κατάλληλα μαχαίρια.

Το πατέ γίνεται καλύτερο αν μείνει στο ψυγείο 3-4 μέρες, οπότε μπορείτε να το ετοιμάσετε με την ησυχία σας.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.